Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarskí záchranári použili za týždeň už stovky antigénových testov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hovorca spresnil, že antigénové testy používa všetkých 750 záchranárskych jednotiek. Dodal, že keď sa vyčerpá ich aktuálna zásoba 30.000 kusov, budú zabezpečené ďalšie.

Budapešť 20. októbra (TASR) - Antigénové rýchlotesty použili záchranári v Maďarsku od ich minulotýždňového nasadenia už v stovkách prípadov, povedal v utorok hovorca Celoštátnej záchrannej služby (OMSZ) Pál Győrfi pre komerčný spravodajský rozhlas InfoRádió.

Hovorca spresnil, že antigénové testy používa všetkých 750 záchranárskych jednotiek. Dodal, že keď sa vyčerpá ich aktuálna zásoba 30.000 kusov, budú zabezpečené ďalšie. Győrfi vyzdvihol, že výsledky takýchto rýchlotestov sú k dispozícii do 15 minút, pričom ak je výsledok pozitívny, tak s vyše 95-percentnou pravdepodobnosťou to znamená, že vyšetrovaná osoba je naozaj infikovaná koronavírusom.

Národné centrum zdravia (NNK) v tejto súvislosti zdôraznilo, že výsledky antigénových testov sa zhodujú s výsledkami PCR-testov. Aplikovaním antigénových testov je podľa NNK možné pristúpiť skôr k liečbe stredne a ťažšie chorých pacientov s ochorením COVID-19.
Na archívnej snímke sa zdravotná sestra v ochrannom odeve stará o pacienta s ochorením Covid-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti počas nočnej smeny 27. apríla 2020 v Budapešti.
Foto: TASR/AP

V Maďarsku potvrdili v uplynulých 24 hodinách testy nákazu novým druhom koronavírusu v 989 prípadoch. Na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 za tento čas zomrelo 38 pacientov, čo je od vypuknutia pandémie vôbec najvyšší počet úmrtí za jeden deň.

Aktuálne je nakazených 32.909 osôb. V nemocničnom ošetrení je 1960 chorých, z nich 197 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.