Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Začne sa dvojdňová schôdza parlamentu, rozhodnú aj o Orbánovom plate

Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Základný plat premiéra Viktora Orbána navrhuje vláda zvýšiť z terajších brutto 1,5 milióna forintov (3769 eur) na brutto 3,5 milióna forintov (8794 eur).

Budapešť 13. júna (TASR) - Interpeláciami poslancov sa začne v pondelok dvojdňová plenárna schôdza maďarského parlamentu, v rámci ktorej v zrýchlenom konaní prerokujú ustanovenia osobitného právneho poriadku upraveného nanovo v ústave, ako aj nariadenia týkajúce sa miezd premiéra a ministrov. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.

Poslanci parlamentu 24. mája schválili vládny návrh novely ústavy, ktorý sa týka vojnového konfliktu a humanitárnej katastrofy. Vláda ňou doplnila ustanovenia týkajúce sa stavu núdze o prípady humanitárnej katastrofy a vojnového konfliktu v susednej krajine. Kabinet v ten istý deň v súlade s ústavou vyhlásil stav vojnovej hrozby.

Súhrnná novela príslušných zákonov, o ktorej budú na tejto schôdzi rozhodovať poslanci, sa týka obrany vlasti, rozvoja hospodárstva a fungovania vlády.

Internetové vydanie ľavicového denníka Népszava v tejto súvislosti pripomína, že základný plat premiéra Viktora Orbána navrhuje vláda zvýšiť z terajších brutto 1,5 milióna forintov (3769 eur) na brutto 3,5 milióna forintov (8794 eur), čím by jeho mzda bola rovnaká, akú má predseda parlamentu László Kövér.

Denník podotýka, že Orbánova vláda sa pritom nie veľmi snaží konsolidovať dlhodobo kritizované nízke mzdy pedagógov.

spravodajca TASR Ladislav Vallach