Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarsko zadržalo muža,ktorý šíril falošné správy ohľadom koronavírusu

Na ilustračnej snímke vydanej v januári 2020 koronavírus 2019-nCoV. Foto: TASR/AP

Polícia u neho našla vyše päť gramov omamnej látky rastlinného pôvodu.

Budapešť 15. marca (TASR) - Maďarský Národný úrad vyšetrovania Pohotovostnej polície (KR NNI) vypátral a zadržal muža, ktorý v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu SARS-CoV-2 rozširoval falošné správy o tom, že krízový štáb uzatvorí Budapešť.

Internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (HVG) s odvolaním sa na informácie ministerstva vnútra uviedlo, že ide o 30-ročného Budapešťana, ktorý poplašnú správu šíril vo svojom videoblogu zverejnenom na službe Youtube.

Polícia u neho vykonala domovú prehliadku, pri ktorej zhabala popri výpočtovej technike aj vyše päť gramov omamnej látky rastlinného pôvodu. Muž sa k činu priznal počas vypočúvania.

KR NNI ešte 13. marca oznámil, že vyšetruje prípady písania a šírenia falošných správ týkajúcich sa nákazy novým druhom koronavírusu. V tejto súvislosti kriminalisti oddelenia boja proti kybernetickému zločinu KR NNI už vo februári vypočuli ako podozrivých 30-ročného muža a 44-ročnú ženu, ktorý napísali a šírili článok, že v januári sa v Maďarsku nakazili mnohí ľudia.

Minulú stredu (11.3.) maďarská polícia zadržala a vypočula iného 32-ročného muža, ktorý takisto rozširoval na internete nepravdivé informácie o novom koronavíruse. Policajti vykonali aj uňho domovú prehliadku a zhabali počítačovú techniku.

Polícia uviedla, že KR NNI po objavení sa vírusu v Maďarsku priebežne na internete monitoruje správy týkajúce sa šírenia tejto nákazy.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)