Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Zamestnanci verejnej sféry v Maďarsku avizovali na september štrajk

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V záujme ochrany zamestnancov samospráv a verejného sektora preto MKKSZ vyhlásila na 2. až 4. septembra štrajk.

Budapešť 26. augusta (TASR) - Odborová organizácia pracovníkov štátnej a verejnej sféry v Maďarsku (MKKSZ) vyhlásila na začiatok septembra trojdňový štrajk. Zároveň vyzvala občanov, ktorí chcú v najbližších dňoch navštíviť miestne úrady, aby tak urobili pred štrajkom alebo až po ňom, informovala v stredu agentúra MTI.

Vedenie MKKSZ v stredu uviedlo, že v dôsledku zlých krokov kabinetu chýbajú vo verejnom sektore zamestnanci. Rozhodnutia vlády v ostatných mesiacoch navyše znemožnili riadenie miestnych samospráv, čím vláda ohrozila tisíce zamestnancov verejného sektora.

Odborári tvrdia, že maďarská vláda počas koronakrízy neprijala dostatočné opatrenia na ochranu zdravia zamestnancov miestnych samospráv a nepreplatila náklady, ktoré vznikli pri zavedení bezpečnostných opatrení v jednotlivých obciach.

Vyjadrili tiež obavy z možného prepúšťania zamestnancov v dôsledku týchto opatrení a upozornili, že pre nedostatok pracovníkov nie sú zamestnanci samospráv schopní naplno sa venovať požiadavkám obyvateľov.

V záujme ochrany zamestnancov samospráv a verejného sektora preto MKKSZ vyhlásila na 2. až 4. septembra štrajk. Miestne samosprávy budú musieť riešiť druhú vlnu pandémie v náročnej finančnej situácii, a preto považuje tento štrajk za dôležitý.