Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zaočkovať proti COVID-19 by sa nechala tretina maďarských policajtov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z takmer 50 000 príslušníkov polície prejavila záujem o vakcínu necelá tretina. Medzi nimi totiž prevláda neistota týkajúca sa pôvodu očkovacej látky.

Budapešť 5. februára (TASR) - V Maďarsku začnú čoskoro očkovať príslušníkov poriadkových síl, ktorých je 120 000. Informoval o tom v piatok denník Népszava, podľa ktorého však zatiaľ nie je známe miesto očkovania ani to, akým druhom vakcíny budú zaočkovaní.

Podľa Nezávislej odborárskej organizácie policajtov (FRSZ) sa koncom januára robil prieskum v radoch policajtov. Z takmer 50 000 príslušníkov polície prejavila záujem o vakcínu necelá tretina. Medzi nimi totiž prevláda neistota týkajúca sa pôvodu očkovacej látky.

"Dúfame, že policajtom nenanútia jeden druh vakcíny a prípadné odmietnutie niektorej z nich nebude znamenať úplné vylúčenie z programu očkovania," povedal pre Népszavu zástupca generálneho tajomníka FRSZ Tibor Dávid.

Podobná je situácia aj v prípade hasičov, z ktorých takisto necelá tretina vyjadrila súhlas s očkovaním.

Vakcínu dostalo dosiaľ v Maďarsku 264.530 ľudí, najmä zdravotníkov, ale aj zamestnancov a klientov domovov dôchodcov; 92.773 z nich už bolo zaočkovaných aj druhou dávkou. Nový druh koronavírusu si v Maďarsku od začiatku pandémie vyžiadal 373.564 nakazených a 12.930 úmrtí.