Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Česko má už siedmu obeť, strednú Európu pomaly zaplavuje voda

Karlov most zatiaľ nápor vody zvláda. Turistov však na moste vystriedala ťažká technika, ktorá odstraňuje naplavené kmene stromov. Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Do Prahy dorazila vlna z priehrady Orlík.

PRAHA 3. júna (TASR) - Druhý deň povodní priniesol dnes pre Prahu a rad ďalších českých miest nádej, keď sa dopoludnia nárast hladiny Vltavy zastavil, ale odpoludnia začala voda v rieke opäť stúpať. Napriek tomu, že nikde v Česku nie je vyhlásené extrémne ohrozenie, pokračujú evakuácie, pribúda škôd a žiaľ, aj obetí. Záchranári dnes potvrdili smrť ženy na prechádzke so psom v obci Průhonice v okrese Praha-Západ.

Najväčšie vltavské priehrady Lipno, Orlík a Slapy zadržiavajú okolo 1,3 miliardy kubických metrov vody - čo naprší alebo dotečie do priehrad, to už vodné nádrže pustia ďalej. Aktuálne silne odpúšťajú vodu z priehrady Orlík - voda z nej už podľa webu iDNES.cz zrejme dorazila do Prahy. V priebehu desiatich minút medzi 20.30 a 20.40 h hladina Vltavy v metropole stúpla na 520 centimetrov a prietok na 3020 kubických metrov za sekundu.

Na ženu v průhonickom parku spadol strom, ale nie je potvrdené, či sa vyvrátil pod vplyvom podmáčaného terénu. Ak áno, bola by siedmou obeťou záplav. Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz.

Povodne usmrtili v okrese Kolín energetika, ktorý zomrel po zásahu elektrickým prúdom, keď odpájal elektrinu v zaplavenej trafostanici. Muž z okresu Klatov sa v piatok 31. mája utopil v odtokovej rúre kanalizácie, z Úpy v Trutnove vytiahli utopeného vodáka. Dvaja ľudia zomreli pri zosune chatky v Třebeniciach, 82-ročný muž zahynul v okrese Benešov pri odpratávaní naplavených vetiev. Ďalší ľudia sú nezvestní a pátrajú po nich.

Rieka Berounka stále stúpa

Rieka Berounka je od 16.00 h nad hranicou dvadsaťročnej vody a ďalej stúpa. Už teraz je jasné, že súčasná povodeň je druhá najväčšia v histórii merania na tejto rieke - dosiaľ druhé miesto za povodňami z roku 2002 držali záplavy z roku 1981.

O 20.10 h vodohospodári prvýkrát počas terajších povodní oznámili, že Prahou preteká 3000 kubických metrov za sekundu. Prietok počas noci ešte určite vzrastie. Do Prahy dorazí voda odpustená z priehrad vltavskej kaskády a z kulminujúcej Berounky.

Päťdesiatročná voda, pôvodne vypustená z nádrže Orlík, dosiahla Slapskú priehradu.

V Čechách teraz prakticky neprší, intenzívny dážď sa však blíži z Poľska k severovýchodným hraniciam. Zdá sa, že okolo 22.00 h dorazí do Moravskosliezskeho kraja a čoskoro potom na sever Olomouckého kraja.

Polícia uzavrela Výpadovú ulici na juhu Prahy. Komunikácia vedúca popri Berounke a spájajúca Strakonickú a Lochkovský tunel je zaplavená.

Povodne spôsobujú škody aj na severe Čiech

Povodne spôsobujú rozsiahle škody nielen v Prahe a v Stredočeskom kraji, ale tiež na severe Čiech, kde sa rozvodňuje Labe, v juhočeskom a Plzenskom kraji. Otava v Písku prekonala päťmetrovú hranicu, na príchod veľkej povodne sa chystajú tiež na dolnom toku Labe.

Tisíce domácností sú bez prúdu. Pri sútoku Berounky a Vltavy vzniklo obrie jazero. Najmä na horných tokoch množstva riek je už však situácia stabilizovaná.

Dva dni trvajúce povodne v Českej republike si vynútili stav núdze vo všetkých krajoch Čiech okrem Pardubického. Kritická situácia panuje aj v hlavnom meste Praha, kde by mala Vltava kulminovať v utorok ráno krátko po tom, ako svoj vrchol dosiahne jej prítok Berounka.

Prietok Vltavy v Prahe tak zrejme v utorok dopoludnia dosiahne 3300 kubíkov za sekundu. Teraz dosahuje približne 2900 kubíkov, dodal Nečas. Pri katastrofálnej povodni v roku 2002 bol maximálny prietok Vltavy v hlavnom meste 5300 metrov kubických za sekundu.

Príčiny povodní sú intezívne dažde



Príčiny súčasnej povodne v Čechách sú podľa klimatológa Jiřího Svobodu veľmi podobné tým z roku 2002 - sú to intenzívne dažde, ktoré trvajú dlho, zároveň prší na pomerne veľkom území.

Český prezident Miloš Zeman dnes vyčlenil 60 príslušníkov hradnej stráže, aby pomáhali pri povodniach. Dal ich k dispozícii ústrednému krízovému štábu. Zeman na tlačovej konferencii ocenil postoj vlády, ktorá uvoľnila na pomoc oblastiam postihnutým záplavami 300 miliónov korún. Ministerstvo dopravy tiež uvoľnilo 1,3 miliardy korún z rezervy a pôjdu na opravy železníc, diaľnic a ciest.

Podvečer pršalo prakticky na celom území Česka, večer by mal dážď ustávať a bude pršať už len málo - v noci a potom tiež v utorok má spadnúť už len do päť milimetrov. Výdatné zrážky sa totiž presunú na Moravu, ale v Jeseníkoch a Beskydoch môže spadnúť až 30 milimetrov.




Tisíce domácností sú bez elektriny



Kvôli záplavám sa v Česku ocitli bez elektriny tisíce domácností. Najhoršia situácia s rozvodom prúdu je práve v stredných Čechách v okolí riek Berounka, Vltava a ich pražských prítokov - Botiče a Rokytky.

Energetické firmy vyradili v Stredočeskom kraji a Prahe z prevádzky desiatky trafostaníc, neskôr pribudli aj niektoré úseky vedenia nízkeho napätia. Bez elektriny sa tak ocitli tisíce domácnosti.

Plynárenská spoločnosť RWE vyhlásila v stredných, severných a východných Čechách stav núdze a varovala, že môže byť obmedzená spoľahlivosť dodávok plynu. Záplavy ovplyvnili aj dodávky tepla, uviedol web iDNES.cz.

Vltava bude v Prahe kulminovať v utorok nadránom. Najvyšší prietok zaznamená po tom, čo svoj vrchol dosiahne rieka Berounka, ktorá sa do nej vlieva.

V stredočeskom meste Kralupy nad Vltavou riešia prvý prípad rabovania. Muž sa tam snažil vniknúť do evakuovaného domu, informovala Česká televízia.

Na snímke povodňová situácia v meste Kralupy nad Vltavou vzdialenom 25 km od Prahy 3. júna 2013.
Foto: Milan Lipowski

V Ústí nad Labem evakuovali 152 zahraničných turistov z dvoch výletných lodí, ktoré sa plavili po rieke Labe.

Hajtmani vyzvali vládu, aby na odstraňovanie povodňových škôd v Čechách nasadila nezamestnaných. Vláde umožňuje urobiť takýto krok zákon o zamestnanosti.

Fotogaléria zo záplav v Česku




VIDEO: Praha pod vodou



Štátne inštitúcie v Česku pod vodou


Veľká voda postihla aj niektoré štátne inštitúcie, ktoré sídlia v Prahe v blízkosti Vltavy. Napríklad budova Najvyššieho kontrolného úradu v Holešoviciach bola od rána bez prúdu a kontrolóri mali voľno.

Od nedeľného dopoludnia evakuovali pracovníci pražskej zoologickej záhrady všetky zvieratá zo spodnej časti areálu. Tá je celá pod vodou a zničená. Kvôli komplikovanosti a riziku sťahovania nechali chovatelia v pavilóne lachtany, tučniaky, krokodíly-gaviály a gorily presťahovali tiež iba do povodňovej veže - nalákali ich tam na potravu. Evakuácia zvierat prebehla bez jedinej straty, iba jeden plameniak má zlomenú nohu. Najväčší problém bol so sťahovaním šeliem, niektoré museli uspať.

Lesníci neodporúčajú vstupovať do podmáčaných lesov, najmä nie za veterného počasia, pretože stromy môžu mať zníženú stabilitu vinou niekoľkodňových dlhotrvajúcich dažďov, upozornili Novinky.cz.


Rakúsko
Foto: TASR/AP

Povodňová situácia v Rakúsku je zlá, premávku lodí na Dunaji zastavili



Dramatická zostáva naďalej povodňová situácia vo viacerých rakúskych spolkových krajinách. Záplavy v alpskej republike si medzičasom vyžiadali druhú obeť, informovala tlačová agentúra APA.

Muža (58), ktorý bol od nedele nezvestný v Mäderi v okrese Feldkirch vo Vorarlbersku na západe krajiny, našli mŕtveho. Pri návrate z osláv v nedeľu v skorých ranných hodinách zrejme spadol do Koblachského kanála a utopil sa.

Rakúske úrady dnes rozhodli o zákaze lodnej dopravy na celom rakúskom úseku Dunaja. Reinhard Vorderwinkler z Úradu pre lodnú dopravu v zdôvodnení upozornil, že hladina veľtoku stúpla 90 cm nad maximálne povolenú bezpečnostnú hranicu.

Podľa jeho slov sa v súčasnosti nedá predpovedať, ako dlho potrvá zákaz plavby po Dunaji. Navyše sa možno, ako dodal, obávať, že masy vody strhli množstvo z dopravných značení a bójí.

V Tirolsku odstraňujú následky povodní

V Tirolsku sa začalo už s odstraňovaním následkov spôsobených záplavami. Podobne ako v Salzbursku dostali i tu ľudia príležitosť vydýchnuť si a súčasne, žiaľ, aj bilancovať miestami obrovské škody po vyčíňaní vodného živlu.

V oboch spomínaných spolkových krajinách je však aj naďalej výrazne narušená plynulosť cestnej dopravy, uzavreté zostávajú početné hlavné dopravné ťahy. Rovnako je tomu aj v prípade železničných tratí.

Podľa rakúskeho automotoklubu ÖAMTC je neprejazdných viac ako 100 komunikácií, vrátane B311, B3 a po záplavách a zosuvoch bahna je z väčšej časti uzavretá aj B164.

Stovky pasažierov, ktorí v nedeľu uviazli na Hlavnej železničnej stanici v Salzburgu, "ratovala" armáda, ktorá im umožnila prenocovať v kasárňach.

Materiálne škody v oboch týchto spolkových krajinách sú obrovské, zatiaľ nie sú k dispozícii konkrétne odhady. Ľuďom sa však v niektorých oblastiach, ako napríklad v Kössene v okrese Kitzbühel, ponúka obraz skazy, ktorý zanechalo vyčíňanie prírody. Slabou útechou je pre miestnych občanov, že sa podarilo dnes obnoviť dodávky elektrického prúdu. V tomto okrese pomáha okrem iných aj 125 príslušníkov rakúskych ozbrojených síl.

V Tirolsku zaznamenali medzičasom podľa oficiálnych krajinských zdrojov viac ako 100 zosuvov svahov a bahna.

Obrovské škody v Salzburgu

Veľká voda a práve zosuvy bahna narobili obrovské škody poľnohospodárom v Salzbursku. Rozvodnená rieka Saalach zanechala na lúkach nielen značné množstvo bahna, ale aj veľké kamene, vyvrátené stromy a podobne. V niektorých lokalitách môžu poľnospodári začať od nuly a náprava potrvá podľa znalcov pomerov dlhý čas. Medzi Saalfeldenom a Unkenom je takto postihnutých asi 800 hektárov územia, zničených bolo 600.000 kg sena, čo predstavuje iba na úrode škodu 180.000 eur. K tomu treba prirátať odhadované náklady na odstránenie následkov, ďalších asi 200.000 eur.

V Salzbursku sa na odstraňovaní škôd podieľa 2200 hasičov a 330 vojakov Bundesheeru.

Pohľad na zničenú cestu medzi Loferom a Waidringom v rakúskom regióne Tirolsko 3. júna 2013.
Foto: TASR/AP

V Hornom i Dolnom Rakúsku sa striedajú nádej a obavy, pretože vodná hladina Dunaja i rieky Inn tu aj popoludní ďalej stúpala. Navyše sa v týchto spolkových krajinách nachádza už viacero miest alebo mestských častí pod vodou.

V okolí zaplaveného hornorakúskeho mesta Schärding museli oživovať 90-ročnú ženu, ktorú následne previezli do nemocnice. V meste siaha voda pri takmer troch desiatkach domov do výšky prvého poschodia, viac ako tucet ľudí museli zachraňovať z okien objektov, pretože to už inak nebolo možné.

Očakáva sa, že v nasledujúcich hodinách by tu mohlo dôjsť po kulminácii vody k jej miernemu poklesu, informovali hydrológovia tlačovú agentúru APA.

V Linzi sa predpokladá kulminácia pri vodnom stave 920 cm v skorých večerných hodinách, to isté platí aj o Mauthausene pri hodnote 880 cm. V Greine by maximum - 14,80 m mali zaznamenať v utorok predpoludním.

Železničný most cez Dunaj v Linzi museli dnes preventívne uzavrieť, minimálne do utorkového rána. To isté platí o moste spájajúcom Linz s obcou Steyregg. Ostatné prejazdy cez európsky veľtok sú však k dispozícii verejnosti. Aj tak však opatrenia zrejme skomplikujú dopravnú situáciu v hornorakúskej metropole, pretože uzavretý Železničný most obvykle denne využíva asi 15.000 vozidiel. Objazd cez Most Voest na diaľnici A7 budú môcť motoristi mimoriadne využiť dnes podvečer a večer aj bez platných diaľničných známok.

Situácia na území Horného Rakúska sa upokojí podľa odhadov až v utorok popoludní.

Hornorakúsky krajinský premiér Josef Pühringer po rokovaní tamojšieho krízového štábu konštatoval, že prognózy, ktorými sa riadili pri preventívnych opatreniach, boli jednoducho mylné a parametre z nich, ako sa ukázalo, nezodpovedali realite.

Situácia v Dolnom Rakúsku je napätá

Situácia na dolnorakúskom úseku Dunaja a v povodí ďalších tokov regiónu zostáva napätá.

Občania Melku znášajú statočne opätovné zaplavenie centra mesta. V Kremse-Steine by obyvatelia nižšie položených príbytkov mali včas dostať cennosti do bezpečia, aby nebolo neskoro na ich záchranu. V meste je pripravený pre evakuovaných tábor o kapacite 200 miest. Evakuácie hlásili z Korneuburgu, ale hasiči zasahovali dnes už aj v Brucku an der Leitha a v Deutsch Altenburgu, kde preventívne umiestnili asi 30.000 vriec s pieskom.

V Dolnom Rakúsku pomáha už 270 vojakov a ďalších 1200 je pripravených na nasadenie.

Rakúske spolkové železnice (ÖBB) informovali, že na trati Salzburg-Kustein, ktorá je od nedele nefunkčná, ponúkajú dnes od 17.50 h zo Salzburgu a od 20.00 h po prvý raz aj z Kufsteinu náhradnú autobusovú dopravu. Premávku na trati medzi Innsbruckom a bavorským Mníchovom obnovujú s obmedzeniami.

Úsek Kufstein-Kiefersfelden je však z bezpečnostných dôvodov prejazdný iba v priebehu dňa a s rýchlosťou maximálne 30 km/h. ÖBB má v regióne spolupracovníkov, ktorí budú permanentne monitorovať geologické aktivity v okolí trate, aby garantovali bezpečnosť pasažierov.

Na snímke rieka Lofer zaplavila lúku a dom vo Waidringu v rakúskom regióne Tirolsko 3. júna 2013
Foto: TASR/AP

Trať medzi Salzburgom a Kufsteinom nebude k dispozícii podľa informácií Nemeckých železníc pravdepodobne týždeň.

Niektoré ďalšie trate sa v závislosti na poklese hladiny vodných tokov spojazdnia možno už dnes alebo zajtra.

Premávku na tzv. Brennerskej železnici však v rozpore s očakávaniami nebude možné obnoviť skôr ako v utorok a aj spojenie Stainach/Irdning-Radstadt zostáva prerušené.

Vnútroštátna trať na trase Hochfilzen-Zell/See-Bischofshofen-Radstadt zostane uzavretá kvôli značným škodám na infraštruktúre rádovo niekoľko týždňov.

ÖBB rátajú so škodami v celkovej výške viac ako desať miliónov eur, aj keď ešte nemajú úplný detailný prehľad o dôsledkoch vyčíňania vodného živlu. Časť tratí je totiž naďalej pod vodou.

Rakúska letecká spoločnosť AUA nasadí od utorka na vnútroštátnej trase Viedeň-Innsbruck väčšie lietadlá, aby sa tak viac ľudí mohlo vzdušnou cestou prepraviť z metropoly krajiny do hlavného mesta Tirolska napriek ťaživej situácii na cestách a železnici.

Rakúsko: Vodný živel napáchal škody vo veslárskom centre v Linzi-Ottensheime

Veslárske centrum v Linzi-Ottensheime, ktoré by sa na sklonku júla malo stať dejiskom svetového šampionátu do 23 rokov, sa v pondelok podľa informácií hornorakúskeho veslárskeho zväzu ocitlo pod masami vody z koryta rozvodneného Dunaja.

Organizátori spomínaného podujatia napriek tomu zostávajú optimistami a dúfajú, že MS vo veslovaní do 23 rokov sa tu o necelé dva mesiace uskutočnia v súlade s pôvodnými predstavami, informuje tlačová agentúra APA.

Podľa slov šéfa krajinského veslárskeho zväzu Horsta Anselma zodpovední rátajú už teraz so škodami vo výške 100.000 eur. Našťastie tam nedošlo k žiadnym ujmám na zdraví občanov, zato infraštruktúra bude z veľkej časti poničená, dodal. Týka sa to tak štartovacích zariadení, ako aj lodeníc, chatiek na odpočinok, či kabín a spŕch pre účastníkov súťaží.

Na šampionáte, ktorý by sa mal konať v dňoch 20. až 29.júla, sa očakáva účasť až do 900 športovcov zo 60 krajín planéty.

Záplavy v Maďarsku, ilustračné foto
Foto: TASR/AP

Na boj proti záplavám na Dunaji môžu v Maďarsku nasadiť 1000 vojakov


V prípade potreby bude možné na ochranu pred záplavami na hornom toku maďarského úseku Dunaja nasadiť 1000 vojakov a trojnásobný počet policajtov, ale aj pracovníkov civilnej ochrany. Vyhlásil to dnes v Györi vládny splnomocnenec a predseda župného krízového štábu Rábsko-mošonsko-šopronskej župy Sándor Széles v súvislosti s očakávanou rekordnou hladinou Dunaja.

Podľa agentúry MTI Széles povedal, že najkritickejšiu situáciu - podobne ako v roku 2002 pri doterajšej rekordnej záplave - očakávajú na Mošonskom Dunaji pri obciach Hédervár, Mecsér a Dunaszentpál. Pri Starom koryte Dunaja bude vážna situácia pri obciach Ásványráró, Szögye a Gönyü. Do ohrozenej oblasti nasadia aj 170 vodohospodárov zo Szolnoku.

Záplavy v strednej Európe




Šéf Celoštátneho úradu ochrany proti katastrofám György Bakondi informoval, že potrebné sily už pracujú na viacerých miestach na posilnení a navŕšení hrádzí.

"Je zrejmé, že voda zaleje inundačné územia. Obyvatelia tamojších domov musia svoje príbytky opustiť. Je celkom isté, že sa športové zariadenia na brehoch nepodarí pred vodou ochrániť. Experti očakávajú, že pri kulminácii na každom úseku rieky dosiahne, prípadne prekročí hladinu pre tretí stupeň povodňovej pohotovosti," oznámil Bakondi.

Kulmináciu Dunaja pri Malom Žitnom ostrove očakávajú v piatok, prípadne v sobotu na úrovni 800 centimetrov.

Zdroje na protipovodňovú ochranu sú k dispozícii, tvrdí vláda



Finančné zdroje potrebné na protipovodňovú ochranu má maďarská vláda k dispozícii. Rozpočet umožňuje vyriešiť akýkoľvek vážny problém, vyhlásil dnes v Budapešti hovorca kabinetu András Giró-Szász, podľa ktorého na Dunaji možno očakávať v nadchádzajúcich dňoch najvyššiu hladinu za posledných 50 rokov.

Podľa agentúry MTI šéf maďarských vodohospodárov Béla Molnár konštatoval, že ochrana proti záplavovej vlne, ktorá na maďarskom úseku Dunaja potrvá 14-20 dní, bude nutná na úseku zhruba 1000 km.

Protipovodňové opatrenia v maďarskej obci Györújfalu, 125 km západne od Budapešti
Foto: TASR/MTI

Pri Budapešti očakávajú kulmináciu okolo 860 cm, čo je o tri metre vyššia hladina, akú namerali dnes. Vodárne a kanalizácie hlavného mesta začali prípravy na ochranné práce. Prostriedky a sily sústreďujú na najkritickejšie miesta.

Vo viacerých oblastiach Severného Zadunajska v Maďarsku zvýšili dnes podvečer povodňovú aktivitu na druhý stupeň. Vyplýva to z vyhlásenia Vodohospodárskeho riaditeľstva Severného Zadunajska.

Výstrahu prvého stupňa zmenili od 18.00 h na druhý stupeň na Dunaji pri Ostrihome, Komárome a Almásfüzitö, na Mošonskom Dunaji a Rábce pri Kunszigete a Abde.

Druhý stupeň povodňovej pohotovosti platí už aj na Rábe pri Ikrényi, Rábapatone, na úseku hrádze medzi Györom a Koroncó, ako aj pri obci Mérges.

V Dunajskom oblúku prerušili prevádzku kompy


Prevádzku kompy v Dunajskom oblúku medzi Szobom a Pilismarótom, ako aj medzi Visegrádom a Nagymarosom dnes prerušili kvôli vysokej hladine Dunaja, informovala agentúra MTI.

Denne premáva 18 spojov, v nedeľu kompy previezli okrem vozidiel 800 pasažierov. Premávku kompy zrejme neobnovia ani na budúci týždeň, očakávajú totiž pomalý priebeh záplavovej vlny.

Na snímke zaplavená časť nemeckého mesta Passau
Foto: TASR/AP

Nemecko: Passau, kde padol povodňový rekord, navštívi v utorok Angela Merkelová



Značné časti Nemecka, osobitne na juhu a východe spolkovej republiky, zmenil vodný živel v oblasti postihnuté prírodnou katastrofou. Rádovo desiatky tisíc ľudí boli nútené opustiť domovy. Katastrofálna je situácia vo viacerých lokalitách Bavorska, Durínska i Saska. V bavorskom Passau padol dnes povodňový rekord. Hladina Dunaja tu vystúpila až na 12,50 metra, čo je viac ako 500-ročné maximum, vyššiu hodnotu tu zaznamenali iba v roku 1501, informovala tlačová agentúra DPA.

Spolkový minister vnútra Hans-Peter Friedrich prisľúbil dnes poškodeným pomoc. "Obyvateľstvo sa môže spoľahnúť, že urobíme maximum pre to, aby sme zmiernili škody," vyhlásil v Chemnitzi počas návštevy záplavami postihnutých oblasti Saska.

Spolková kancelárka Angela Merkelová sa v podobnom duchu vyjadrila už opakovane. V utorok sa šéfka spolkovej vlády chystá navštíviť najhoršie postihnuté lokality, vrátane Passau.

Bavorská krajinská vláda mieni na zmiernenie následkov škôd využiť špeciálny program pomoci v objeme 150 miliónov eur. Po zasadaní krízového štábu v Mníchove o tom dnes informoval hovorca tamojšieho krajinského rezortu financií. Na programe sa bude spolupodieľať aj spolková vláda, predbežne však nie je jasné, v akom rozsahu.

Povodne výrazne narušili plynulosť cestnej i železničnej dopravy na území Nemecka. Viaceré železničné trate predovšetkým na juhu krajiny sú neprejazdné, podobne je tomu i v prípade početných cestných komunikácií.

V Passau prevýšila hladina 12,10 m



V bavorskom Passau prevýšila dnes vodná hladina hodnotu 12,10 m, čo bol smutný povodňový rekord v tomto malebnom meste z roku 1954. Pod vodou sú staré mesto i ďalšie časti centra, kde museli prerušiť zásobovanie elektrickou energiou. Najlepším dopravným prostriedkom je v meste, podobne ako už pred 11 rokmi, dočasne čln. V meste je nasadených 150 príslušníkov Bundeswehru. Novým problémom začína byť v Passau, v meste, kde sa stretávajú rieky Dunaj, Inn a Ilz, zásobovanie pitnou vodou. Hrozba znečistenia zdrojov pitnej vody viedla krízový štáb dnes k rozhodnutiu zastaviť zásobovanie. Momentálne sa horúčkovito pracuje na riešení, ako zabezpečiť občanom pitnú vodu aj po použití všetkých, pomaly sa míňajúcich rezerv pitnej vody v zásobníkoch bavorského mesta.

O nič menej dramatická však nie je ani situácia v neďalekom Rosenheime, kde museli po pretrhnutí hrádze evakuovať okolo 170 ľudí.

Výstraha pred katastrofou platí medzičasom v siedmich okresoch a troch mestách spolkovej krajiny Sasko - Drážďanoch, Zwickau a Chemnitzi. Tisícky občanov tu medzičasom evakuovali, viacero ľudí však odmietlo svoje príbytky opustiť.

V Drážďanoch je hladina Labe 940 cm



V Drážďanoch sa hladina Labe priblížila k úrovni 940 cm z povodňového augusta 2002.

Voda rieky Mulda zaliala staré mesto v saskej Grimme do výšky rádovo metrov, premávať tu možno iba na člnoch. Predpokladá sa, že aj tu sa dosiahnu hodnoty spred 11 rokov. Situácia sa ďalej zhoršila aj na tokoch Weisse Elster a Mulden v okrese Lipsko, evakuácie sa tu dotknú asi 600O ľudí.

Saský krajinský premiér Stanislaw Tillich sa domnieva, že súčasnú situáciu možno nepochybne porovnať s pomermi v auguste 2002, keď sa hovorilo o storočnej vode.

V durínskej Gere a dvoch tamojších okresoch museli doteraz evakuovať už viac ako 2000 ľudí. Počas víkendu evakuovaná obec Serbitz je medzičasom celá pod vodou. V Gere majú obavy, že protipovodňový val nepostačí, rezerva smerom k hladine sa totiž extrémne zmenšila. Obrovské problémy hlásia aj zo sútoku riek Saale a Ilm. Mierne zlepšenie nastalo naopak na rieke Saale v Jene. Aj v Durínsku pomáhajú záchranárom vojaci.

Výstraha pred katastrofou platí aj v meste Dessau-Rosslau a dvoch okresoch spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko. Na jej juhu museli evakuovať stovky ľudí, v Halle hrozivo stúpa hladina riek Saale a Weisse Elster.

Situácia v ďalších oblastiach Nemecka, vrátane Bádenska-Württemberska, nie je tak dramatická. Ku komplexnému obrazu krajiny patrí aj informácia, že v niektorých oblastiach hladiny vodných tokov po kulminácii už klesajú.

Práve v Bádensku-Württembersku našli dnes mŕtve telo jedného z nezvestných a o druhom nezvestnom z okresu Reutlingen sa predpokladá, že už nie je nažive.

Nemeckí hasiči hovoria v súvislosti so súčasnými povodňami o najrozsiahlejšej operácii od pamätných záplav v roku 2002.

Na snímke dobrovoľník nesie na chrbte po zaplavenej ulici ženu z práce v historickej časti juhonemeckého mesta Passau
Foto: TASR/AP

Ako dnes oznámila v Berlíne ich zväzová národná organizácia, od uplynulého víkendu je na juhu a východe krajiny nasadených takmer 28.000 príslušníkov hasičského zboru, a od dnešného skorého rána sú medzi nimi aj požiarnici z oblastí nezasiahnutých vodným živlom.

Podľa názoru klimatológa jednej z poisťovní sa úplný rozsah škôd, ktoré v Nemecku spôsobili záplavy, v súčasnosti nedá vyčísliť. Kým sa tak stane, uplynú týždne, vyhlásil v Mníchove Ernst Rauch. Podobná prírodná katastrofa spred 11 rokov spôsobila v Európe škody na národnom hospodárstve v objeme asi 16,8 miliardy eur, iba 3,5 miliardy z nich spadalo pod poistky.