Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku čakajú na očkovanie rady ľudí, záujem prevýšil očakávania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Po celej krajine je pripravených na očkovaciu kampaň 101 mestských a župných nemocníc, ktoré budú podávať niektorú z piatich dostupných vakcín v čase od 07.00 h do 19.00 h.

Budapešť 22. novembra (TASR) - Na viacerých očkovacích miestach v Maďarsku sa v pondelok dopoludnia vytvorili dlhé rady čakajúcich záujemcov o prvú, druhú alebo tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Informoval o tom v pondelok spravodajský server index.hu.

V rámci očkovacieho týždňa iniciovaného maďarskou vládou, ktorý potrvá od pondelka do nedele, očkujú občanov v nemocničných očkovacích strediskách, v obciach aj v lekárskych ambulanciách.

Po celej krajine je pripravených na očkovaciu kampaň 101 mestských a župných nemocníc, ktoré budú podávať niektorú z piatich dostupných vakcín v čase od 07.00 h do 19.00 h. Záujemcovia sa nemusia vopred zaregistrovať.

Očkovacie centrá majú k dispozícii vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson a Sinopharm. Index.hu pripomenul, že ruská vakcína Sputnik V sa už v Maďarsku minula.

Podľa štátneho tajomníka úradu vlády Istvána Györgya je cieľom tejto kampane prostredníctvom rýchleho a zjednodušeného procesu osloviť ľudí, ktorí nemajú prístup k internetovej registrácii, a zároveň motivovať k vakcinácii ešte nezaočkovaných obyvateľov.

V Maďarsku je v súčasnosti na vzostupe štvrtá vlna koronavírusovej pandémie. V uplynulých troch dňoch potvrdili 27.209 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších 392 pacientov, prevažne starších a chronicky chorých ľudí.

Od vypuknutia koronavírusovej pandémie zaevidovali v Maďarsku už 1.025.697 infikovaných a 33.172 obetí. Proti covidu zaočkovali už 6.024.568 ľudí; dve dávky dostalo takmer 5,8 milióna a vyše 1,8 milióna ľuďom podali aj tretiu dávku vakcíny.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)