Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarsko: Zelenského výroky o ruskej rakete v Poľsku sú nezodpovedné

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident je presvedčený o tom, že raketa, ktorá v utorok večer dopadla na územie Poľska a zabila tam dvoch ľudí, nebola ukrajinská.

Budapešť 16. novembra (TASR) - Za "nezodpovedné" označilo v stredu Maďarsko tvrdenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že raketa, ktorá v utorok na území Poľska zabila dvoch ľudí, bola vystrelená Ruskom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"V takejto situácii sa svetoví lídri vyjadrujú zodpovedne," povedal reportérom v Budapešti šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás. "Ukrajinský prezident okamžitým obvinením Ruska urobil chybu, je to zlý príklad," dodal a zároveň ocenil opatrný prístup Poľska a Spojených štátov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je presvedčený o tom, že raketa, ktorá v utorok večer dopadla na územie Poľska a zabila tam dvoch ľudí, nebola ukrajinská. Utorkový výbuch v Poľsku podľa predbežných zistení NATO aj vyjadrenia Bieleho domu zrejme zapríčinila strela ukrajinskej protivzdušnej obrany namierená proti ruskej rakete.

V utorok sa však hovorilo o ruskej rakete či o "rakete ruskej výroby". Pri incidente zahynuli dvaja ľudia a ďalší štyria utrpeli zranenia, pripomína stanica Sky News.

Podľa NATO ani Varšavy dosiaľ "nič nenasvedčuje" tomu, že išlo o úmyselný útok.

Ukrajina bola v priebehu utorka terčom rozsiahlych raketových útokov zo strany Ruska.