Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda zvažuje osud inštitúcií, o prácu môže prísť 50.000 ľudí

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarská vláda zachová niektoré inštitúcie iba vo výnimočných prípadoch.

Budapešť 21. januára (TASR) - Maďarská vláda 10. februára rozhodne o ďalšom osude 73 inštitúcií spadajúcich do kompetencie ministerstiev. Vyhlásil to dnes maďarský minister riadiaci úrad vlády János Lázár, ktorého citovala agentúra MTI.

Dôvodom tohto kroku, v rámci ktorého budú zvažovať reorganizáciu či zrušenie týchto rozpočtových organizácií, v ktorých v súčasnosti pracuje 50.000 ľudí, je znižovanie byrokracie.

"V nadchádzajúcich dňoch sa začnú rokovania medzi úradom vlády a jednotlivými ministerstvami o tom, akým spôsobom by bolo možné rozpočtové organizácie vrátiť rezortom, ako by bolo možné zariadiť, aby systém fungoval jednoduchšie, lacnejšie a rýchlejšie," povedal Lázár.

Podľa jeho slov vláda zachová niektoré inštitúcie iba vo výnimočných prípadoch. Medzi tie, s ktorých existenciou sa počíta aj do budúcnosti, menoval minister políciu, armádu, Národný úrad pre dane a clá (NAV), Centrum na riadenie a kontrolu verejných vzdelávacích zariadení Klebelsberg, Štátne centrum poskytovania zdravotných služieb a Sociálne riaditeľstvo.

Reorganizovať sa určite budú Celoštátna zdravotná poisťovňa (OEP) a Dôchodkový inštitút, dodal minister.