Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarsko:Nemecko bráni ruskému projektu rozšírenia atómovej elektrárne

Aktivisti medzinárodného ekologického hnutia Greenpeace protestujú obrovským bannerom proti rozšíreniu atómovej elektrárne v Paksi o dva nové bloky na námestí Ádáma Clarka v Budapešti vo štvrtok 30. januára 2014. Foto: TASR/AP

Ruská štátna spoločnosť pre jadrovú energetiku Rosatom uzavrela zmluvu s nemecko-francúzskym konzorciom na vybudovanie riadiaceho systému Paksu.

Budapešť 27. januára (TASR) - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó označil za poburujúce, že ministri nemeckej vlády blokujú projekt rozšírenia juhomaďarskej atómovej elektrárne Paks, a to z ideologických alebo politických dôvodov. Šéf diplomacie to podľa agentúry MTI povedal v piatok v Budapešti, informuje spravodajca TASR.

Ruská štátna spoločnosť pre jadrovú energetiku Rosatom uzavrela zmluvu s nemecko-francúzskym konzorciom na vybudovanie riadiaceho systému Paksu. Príslušný parížsky úrad už udelil povolenie, berlínska vláda to ale zatiaľ blokuje, pripomenul maďarský minister. Spresnil, že tak robia nemecký minister hospodárstva a zahraničných vecí zo Strany zelených.

Szijjártó v tejto súvislosti zdôraznil, že na blokovanie neexistuje žiadny európsky právny základ. Nukleárna spolupráca s Ruskom nie je zakázaná, nepodlieha sankciám a tvorba energetického mixu je v národnej kompetencii, zdôraznil.

Šéf maďarskej diplomacie podotkol, že vo štvrtok rokoval telefonicky s ruským vicepremiérom zodpovedným za energie Alexandrom Novakom, ktorému povedal, že Maďarsko nebude podporovať žiadny bruselský návrh, ktorý by skomplikoval, prípadne znemožnil maďarsko-ruskú nukleárnu spoluprácu.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v piatok vyhlásil, že Európska únia chce rozšíriť sankcie aj na ruský jadrový priemysel, a zdôraznil, že je tomu potrebné zabrániť.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)