Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarský expert: Orbán v Bruseli síce nevyhral, ale získal čas

Maďarský premiér Viktor Orbán hovorí počas príchodu na dvojdňový summit EÚ 10. decembra 2020 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Varšava a Budapešť blokovali schválenie dlhodobého rozpočtu EÚ na roky 2021-27 a s ním spojeného plánu obnovy práve kvôli uvedenému mechanizmu.

Budapešť 11. decembra (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na štvrtkovom summite Európskej únie síce nevyhral, ale získal čas, domnieva sa maďarský expert pre zahraničnú politiku István Szent-Iványi. Konštatoval to v piatok po tom, čo si Maďarsko a Poľsko v spore so zvyškom EÚ si vybojovali ústupok, že Európska komisia (EK) nebude nový právny mechanizmus prepájajúci eurofondy so zásadami právneho štátu implementovať dovtedy, kým nerozhodne Súdny dvor v Luxemburgu.

Szent-Iványi v rozhovore pre komerčnú televíziu ATV povedal, že pre Orbána je najväčšou výhrou skutočnosť, že do roku 2022 Brusel uvedený mechanizmus určite neaplikuje.

Inou otázkou podľa experta však je, za aký čas rozhodne Súdny dvor EÚ v Luxemburgu o žiadosti Poľska a Maďarska, aby preskúmal, či tento mechanizmus je v súlade s legislatívou EÚ.

Podľa Szent-Iványiho Nemecko k tomuto sporu Poľska, Maďarska a Únie pristúpilo s ochotou ku kompromisu. "Kancelárka Angela Merkelová zrejme chcela, aby oba fondy zostali funkčné a aby niečo zostalo aj z mechanizmu prepojenia právneho štátu s nimi, pričom nemala záujem udeliť týmto dvom členským krajinám Európskej únie lekciu," dodal.

Orbán po štvrtkovom summite podľa tlačovej agentúry MTI povedal, že Maďarsko a Poľsko zabojovali o svoje práva - odmietli vydieranie a všetko to, čo je pre ich národy neprijateľné.

"Orbánovi sa aj napriek mimoriadnemu úsiliu nepodarilo zabrániť tomu, aby vyplácanie fondov Únie bolo viazané k podmienkam právneho štátu. Tento mechanizmus totiž aj napriek rozhodnému odmietaniu vládnej strany Fidesz na budúci rok vstúpi do platnosti, dokonca bez akýchkoľvek zmien," reagoval na Facebooku poslanec Európskeho parlamentu za opozičnú Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) István Ujhelyi.

Varšava a Budapešť blokovali schválenie dlhodobého rozpočtu EÚ na roky 2021-27 a s ním spojeného plánu obnovy práve kvôli uvedenému mechanizmu. Tesne pred dvojdňovým summitom sa však nemeckému predsedníctvu v Rade EÚ podarilo s oboma krajinami dosiahnuť kompromisnú dohodu o odblokovaní rozpočtu, ktorá ráta aj s vyjadrením najvyššej súdnej inštancie EÚ.


Spravodajca TASR Ladislav Vallach