Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maďarský farmaceutický úrad udelil povolenie ruskej vakcíne Sputnik

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Na dokončenie procesu certifikácie chýba už iba vyjadrenie Národného centra zdravia (NNK).

Budapešť 20. januára (TASR) - Maďarský Národný ústav farmácie a bezpečnosti potravín (OGYÉI) udelil povolenie ruskej vakcíne Sputnik proti vírusu SARS-CoV-2, informoval v stredu spravodajský server Index.hu. Na dokončenie procesu certifikácie chýba už iba vyjadrenie Národného centra zdravia (NNK).

Farmaceutický úrad preveroval dokumentáciu očkovacej látky od začiatku vlaňajšieho decembra. Úlohou NNK bude preveriť vakcínu laboratórne. Ak bude všetko v poriadku, tak sa podľa servera môže začať dovoz očkovacej látky z Ruska.

Pracovníci OGYÉI sú aj v súčasnosti v Rusku, kde v utorok preverovali závod, v ktorom vakcínu Sputnik vyrábajú. Vo štvrtok majú navštíviť ruskú partnerskú organizáciu, ktorá očkovaciu látku povoľuje.

V piatok odcestuje do Moskvy maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý bude okrem iného rokovať aj o detailoch dovozu.

Maďarská vláda 14. januára deklarovala, že podporí nákup aj takých vakcín proti ochoreniu COVID-19, ktoré neschválila Európska lieková agentúra (EMA).

Maďarsko si dosiaľ prostredníctvom Európskej únie zarezervovalo u piatich výrobcov vakcíny celkovo 19,7 milióna dávok očkovacích látok. Doteraz ich doviezli 130.000.

Počet úmrtí od vypuknutia koronavírusovej epidémie dosiahol v Maďarsku 11.615, infikovaných bolo 354.252 osôb. Z ochorenia COVID-19 sa doposiaľ zotavilo 233.232 ľudí.


Spravodajca TASR Ladislav Vallach