Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Maďarský minister obrany predložil návrh na poslanie do boja proti IS

Csaba Hende Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Hende v zdôvodnení návrhu okrem iného uviedol, že o príspevok vo forme ochrany a zabezpečenia výcvikového centra v irackom Kurdistane požiadali Maďarsko ako spojeneckú krajinu Spojené štáty.

Budapešť 23. marca (TASR) - Maďarský minister obrany Csaba Hende dnes predložil parlamentu návrh, aby Maďarsko prispelo k medzinárodnému boju proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Z dokumentu zverejneného na internetovej stránke parlamentu vyplýva, že Maďarsko by ponúklo do 150 vyzbrojených vojakov, ktorých jednotka by mala základňu v arbílskom výcvikovom centre na území Iraku.

Maďarskí vojaci by tam plnili úlohy do 31. decembra 2017. V čase výmeny by kontingent mal celkom 300 príslušníkov maďarskej armády.

Hende v zdôvodnení návrhu okrem iného uviedol, že o príspevok vo forme ochrany a zabezpečenia výcvikového centra v irackom Kurdistane požiadali Maďarsko ako spojeneckú krajinu Spojené štáty. Ako poznamenal, Maďarsko rokuje s USA aj o iných možných úlohách maďarských vojakov, ktoré súvisia s výcvikom.

K súhlasu bude potrebná dvojtretinová väčšina prítomných poslancov maďarského parlamentu, poznamenal v návrhu minister.