Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Maďarský minister: Súdny spor o migračné kvóty bude precedensom

Ilustračné foto. Foto: TASR

Vláda považuje aj naďalej prerozdelenie migrantov v Európskej únii na základe kvót za nezmyselné, neprijateľné a protiprávne.

Budapešť 17. novembra (TASR) - Ak dnes maďarský parlament schváli vláde mandát na prípravu žaloby týkajúcej sa systému kvót na prerozdelenie utečencov, o ktorej by mal rozhodnúť Súdny dvor Európskej únie, potom by sa tento spor mohol stať precedensom. Vyhlásil to dnes na mimoriadnej tlačovej konferencii v Budapešti minister spravodlivosti László Trócsányi.

Podľa agentúry MTI šéf rezortu povedal, že žalobu by Maďarsko mohlo podať už v decembri. Trócsányi vyjadril názor, že rozhodnutie o povinných kvótach nie je v súlade s vôľou väčšiny obyvateľstva Európy, teda nemá spoločenskú legitimitu.

Rozhodnutie o kvótach má okrem toho aj niekoľko právnych nedostatkov, dodal.

Poslanci maďarského parlamentu v pondelok prerokovali návrh na iniciovanie súdneho sporu v zrýchlenom legislatívnom konaní a dnes by o ňom mali hlasovať.

Minister riadiaci Kabinet úradu predsedu vlády Antal Rogán 2. novembra povedal, že vláda považuje aj naďalej prerozdelenie migrantov v Európskej únii na základe kvót za nezmyselné, neprijateľné a protiprávne. Dodal, že Maďarsko sa v otázke návrhu systému kvót obráti na Súdny dvor EÚ.

"Systém kvót EÚ je vlastne povinné presídľovanie, ktoré z pohľadu Maďarska znamená ročne vyše 13.000 ľudí," povedal Rogán a dodal, že v priebehu piatich rokov by museli prijať toľko ľudí, koľko obyvateľov má Segedín - štvrté najväčšie mesto Maďarska.