Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maďarský minister: Ukrajina nerozhoduje o svojom osude

Muž sedí na streche, keď si dáva prestávku pri oprave bridlice, ktorá bola poškodená po ostreľovaní obytnej štvrte v Kostiantynivke na Ukrajine v piatok 10. marca 2023 ruskými silami. Foto: TASR/AP

Maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky v rozsiahlom rozhovore opakovane podčiarkol, že Maďarsko nebude dodávať Ukrajine zbrane a zostane mimo vojny.

Budapešť 13. marca (TASR) - Ukrajina o svojom osude nerozhoduje sama, rozhodujú o ňom iní. Bez vôle Spojených štátov na Ukrajine nebude mier, vyhlásil v pondelok v rozhovore pre server Index.hu maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Postupné kroky od sankcií voči Rusku, cez finančnú pomoc Ukrajine, poskytovanie obranných prostriedkov, potom útočných bojových vozidiel až po ponuku bojových lietadiel Ukrajine označil šéf maďarského rezortu obrany za istý druh eskalácie konfliktu. Európa sa takto zrazu môže ocitnúť uprostred vojny, varoval.

"Strategickým cieľom je, aby Rusko nepredstavovalo hrozbu pre Európu a medzi Ruskom a Maďarskom by zároveň mala byť dostatočne široká a hlboká oblasť, suverénna Ukrajina. Je to v záujme nás všetkých, no na dosiahnutie tohto cieľa volíme rôzne prostriedky," podotkol Szalay-Bobrovniczky. Zdôraznil, že uzavretie prímeria by viedlo k záchrane životov.

Minister v rozsiahlom rozhovore opakovane podčiarkol, že Maďarsko nebude dodávať Ukrajine zbrane a zostane mimo vojny.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)