Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Maďarský minister zvolal poradu vedenia polície pre migračný tlak

Na archívnej snímke maďarský minister vnútra Sándor Pintér. Foto: TASR Jakub Kotian

V uplynulom období podľa polície narastal tlak ilegálnej migrácie, pričom na územie Európskej únie sa pokúsili prevádzači zo 16 krajín prepašovať občanov 47 krajín.

Budapešť 21. januára (TASR) - Maďarský minister vnútra Sándor Pintér zvolal v utorok mimoriadnu poradu vedenia polície v meste Bácsalmás v Báčsko-malokumánskej župe, na ktorej zhodnotili stav ochrany štátnych hraníc pri rastúcom tlaku migrácie na ich schengenskom úseku.

Podľa agentúry MTI šéfovia Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK), župní velitelia a šéf Národného úradu vyšetrovania (NNYI) podali správu okrem situácie ochrany hraníc aj o stave boja proti prevádzačstvu.

Na porade okrem iného zaznelo, že policajti v cezhraničnej železničnej doprave evidujú čoraz viac prípadov, keď sa ilegálni migranti pokúšajú vniknúť do kontajnerov, aby v nich prekročili hranice.

V uplynulom období podľa polície narastal tlak ilegálnej migrácie, pričom na územie Európskej únie sa pokúsili prevádzači zo 16 krajín prepašovať občanov 47 krajín. Najstarším zadržaným prevádzačom bol 72-ročný muž.

Minister vnútra Pintér vyzval na širšie uplatnenie dronov v boji proti prevádzačom a pri ochrane hraníc. Súčasne políciu požiadal, aby skúmala rôzne techniky ochrany hraníc aplikované v iných krajinách.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach