Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarský odpor prelomili v EÚ i v NATO

Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg reční počas výročnej správy o stave Severoatlantickej aliancie za rok 2022 v sídle NATO v Bruseli 21. marca 2023. Foto: TASR/AP

Stoltenberg šéfovi maďarskej diplomacie Péterovi Szijjártóovi v utorok v Bruseli oznámil, že na začiatok apríla zvoláva stretnutie Ukrajina – NATO na ministerskej úrovni.

Budapešť 21. marca (TASR) - Za uplynulé dva dni dvakrát prelomili maďarský odpor, a to v Európskej únii aj v Severoatlantickej aliancii. Konštatoval to v utorok server 444.hu, podľa ktorého v pondelok ministri spravodlivosti členských štátov EÚ vydali bez Maďarska spoločné vyhlásenie, ktorým uvítali vydanie zatykača na ruského prezidenta Vladimira Putina. V utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg oznámil, že aj napriek odporu Maďarska prizve Ukrajinu na aprílový summit, informuje spravodajca TASR.

Ministri spravodlivosti v pondelok v Londýne vydali vyhlásenie k verdiktu Medzinárodného trestného súdu (ICC) bez podpisu maďarskej ministerky Judit Vargovej.

Stoltenberg šéfovi maďarskej diplomacie Péterovi Szijjártóovi v utorok v Bruseli oznámil, že na začiatok apríla zvoláva stretnutie Ukrajina – NATO na ministerskej úrovni. Maďarská vláda tieto stretnutia už roky blokuje v snahe prinútiť Kyjev, aby odvolal školský zákon, ktorý údajne ohrozuje národnostné vzdelávanie miestnej maďarskej menšiny.

"Porušuje to jednotu NATO a proces postupu týkajúci sa jednotnej vôle. Súčasne však nemôžme urobiť nič iné, rozhodnutie generálneho tajomníka berieme na vedomie," reagoval podľa servera Szijjártó na Facebooku.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)