Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarský premiér Orbán nariadil vyšetriť nitky vedúce k Panama Papers

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Vo verejnoprávnom rozhlase ministerský predseda dnes vyhlásil, že významní maďarskí politickí činitelia sú mimo panamskej offshore kauzy.

Budapešť 8. apríla (TASR) - Maďarský Národný úrad pre dane a clá (NAV) začal dnes preverovať maďarských občanov a maďarské podniky, ktorých sa týka kauza Panama Papers (Panamské dokumenty). Podľa spravodajského servera Napi.hu sa s offshore záležitosťami v rámci NAV zaoberá špecializovaná pracovná skupina.

O kontrolu možností utajenia daní požiadal ministra národného hospodárstva Mihálya Vargu predseda vlády Viktor Orbán. Vo verejnoprávnom rozhlase ministerský predseda dnes vyhlásil, že významní maďarskí politickí činitelia sú mimo panamskej offshore kauzy.

Kauza Panama Papers je považovaná za doteraz najväčší únik tajných informácií. Objemom dát - 11,5 miliónov dokumentov a 2,6 terabytov dát z internej databázy panamskej spoločnosti Mossack Fonseca - predbehla aj aféru WikiLeaks či kauzu Edwarda Snowdena.

Uniknuté dokumenty sa na verejnosť dostali prostredníctvom nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung a Medzinárodného konzorcia pre investigatívnu žurnalistiku (ICIJ).