Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament bude o predĺžení stavu núdze rokovať v utorok

Maďarský premiér Viktor Orbán na zasadnutí parlamentu, foto z archívu Foto: TASR/AP

Premiér Viktor Orbán už 22. januára avizoval, že vláda po 8. februári predĺži núdzový stav.

Budapešť 12. februára (TASR) - Poslanci maďarského parlamentu prerokujú na budúci utorok návrh ministerky spravodlivosti Judit Vargovej na predĺženie platnosti epidemiologických nariadení schválených pre stav núdze, informovalo v piatok internetové vydanie denníka Népszava.

Zákonodarcovia budú ešte v pondelok, v úvode dvojdňovej plenárnej schôdze, interpelovať členov vlády v otázkach opatrení proti šíreniu nového druhu koronavírusu.

Premiér Viktor Orbán 22. januára avizoval, že vláda po 8. februári predĺži núdzový stav. "Vláda vyhlási v rámci svojej kompetencie núdzový stav po 8. februári na dva týždne, potom požiadame parlament o jeho predĺženie," spresnil premiér.

Kabinet na základe rozhodnutia parlamentu vydal vlani 18. novembra nariadenie o predĺžení stavu mimoriadnej epidemiologickej situácie do 8. februára.

Poslanci parlamentu 11. novembra 2020 schválili predĺženie mimoriadnej situácie vyhlásenej vládou v súvislosti s koronavírusovou pandémiou o 90 dní.

V rámci sprísnených opatrení platí okrem iného zákaz nočného vychádzania, zákaz zhromažďovania, povinnosť nosenia rúšok či parkovania zadarmo v mestách v rámci motivovania ľudí, aby v čase pandémie používali individuálnu dopravu.

Pokles šírenia nákazy sa v Maďarsku zastavil a počet infikovaných opäť stúpa - za posledný deň pribudlo 1860 nakazených a zomrelo 99 ľudí. V nemocniciach je 3828 pacientov, na umelej pľúcnej ventilácii je napojených 299 z nich. Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom od začiatku pandémie stúpol na 383.735 a počet obetí súvisiacich s covidom na 13.543.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)