Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament by mal schváliť vyslanie misie do boja proti IS

Maďarský parlament, archívne foto Foto: TASR/AP

Maďarsko by podľa ministra obrany nasadilo 110 vyzbrojených vojakov a šesť dôstojníkov.

Budapešť 8. apríla (TASR) - Maďarský parlament by mal schváliť návrh na maďarskú účasť v koalícii bojujúcej proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS), vyhlásil dnes v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Podľa agentúry MTI šéf maďarskej diplomacie na tlačovej konferencii v zákonodarnom zbore konštatoval, že ide o povinnosť účasti v medzinárodnej koalícii, ktorá vyplýva z toho, že Maďarsko patrí do západného hodnotového poriadku.

Szijjártó oznámil, že v zmysle plánov si velenie maďarských ozbrojených síl odborne preverilo situáciu v oblasti, kde by sa maďarskí vojaci mali pripojiť k aktivitám medzinárodnej koalície.

Maďarský minister obrany Csaba Hende 23. marca predložil parlamentu návrh, aby Maďarsko prispelo k medzinárodnému boju proti IS. Maďarsko by podľa Szijjártóa nasadilo 110 vyzbrojených vojakov a šesť dôstojníkov. Jednotka by mala základňu v arbílskom výcvikovom centre na území Iraku. Zvyšní vojaci kontingentu by boli v pohotovosti v Maďarsku.

Hende v zdôvodnení návrhu okrem iného uviedol, že o príspevok vo forme ochrany a zabezpečenia výcvikového centra v irackom Kurdistane požiadali Maďarsko ako spojeneckú krajinu Spojené štáty. Ako poznamenal, Maďarsko rokuje s USA aj o iných možných úlohách maďarských vojakov, ktoré súvisia s výcvikom.

Na súhlas bude potrebná dvojtretinová väčšina prítomných poslancov maďarského parlamentu.