Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament narušili protestujúci proti stavu vzdelávania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Plat učiteľov v Maďarsku dosahuje v súčasnosti 60 percent priemeru platu vysokoškolsky vzdelaných ľudí; na Slovensku je to 70 percent a v Rakúsku 85 percent.

Budapešť 5. decembra (TASR) - Plenárne rokovanie maďarského parlamentu bolo v pondelok nakrátko prerušené pre protest proti nezáujmu vlády o riešenie problémov v školstve. Aktivistov hnutia Učil by som (Tanítanék Mozgalom) dal predsedajúci János Latorcai, nominant vládnej strany KDNP, z galérie parlamentu vyviesť, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na server 444.hu.

"V uplynulom období sa udialo mnoho vážnych vecí súvisiacich s protestami proti zlému stavu verejného vzdelávania, avšak nevyjadrili sa k nim ani minister vnútra Sándor Pintér, ktorého rezort zodpovedá aj za školstvo, a ani premiér Viktor Orbán," povedala pred budovou parlamentu účastníčka pondelňajšieho protestu Katalin Törleyová.

Táto bývalá učiteľka budapeštianskeho Gymnázia Ferenca Kölcseyho, ktorú pre účasť na protestoch ešte v septembri prepustili zo zamestnania, dodala, že problémy školstva musia priniesť priamo do parlamentu, aby si aj poslanci uvedomili, že nejde iba o mzdové nároky.

Na svojich tričkách v tichosti na galérii rokovacej sály prezentovali deväť bodov svojich požiadaviek, predsedajúci ale vyhodnotil ich konanie ako narušenie poriadku.

Do prvého výstražného štrajku sa 31. januára zapojilo 20.000 pedagógov. Do následného časovo neobmedzeného štrajku, ktorý vyhlásili v Maďarsku dve najväčšie odborové organizácie pedagógov, vstúpilo 16. marca 30 percent učiteľov. Tisíce učiteľov, žiakov a rodičov vytvorili 27. októbra v Budapešti i v ďalších maďarských mestách živú reťaz na protest proti dlhodobo neriešeným problémom v školstve a 26. novembra vyšlo do ulíc Budapešti znova tisíce protestujúcich.

Plat učiteľov v Maďarsku dosahuje v súčasnosti 60 percent priemeru platu vysokoškolsky vzdelaných ľudí; na Slovensku je to 70 percent a v Rakúsku 85 percent.