Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament prijal zákon o prevencii proti následkom vojny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vláda bude musieť počas aktuálne vyhláseného stavu vojnovej hrozby pravidelne informovať o prijatých nariadeniach.

Budapešť 8. júna (TASR) - Poslanci maďarského Národného zhromaždenia schválili v stredu zákon o prevencii proti následkom vojnového konfliktu v susednej krajine a proti humanitárnej katastrofe, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na spravodajský server index.hu.

Podľa servera je cieľom tejto právnej normy – schválenej v zrýchlenom konaní – zabezpečiť všetky potrebné prostriedky na pomoc ľuďom utekajúcim pred vojnou a na prevenciu proti škodlivým ekonomickým vplyvom vojny. Zákon súčasne potvrdzuje doterajšie vládne nariadenia vydané v súvislosti s vojenským konfliktom.

Predkladateľka návrhu, ministerka spravodlivosti Judit Vargová v rozprave uviedla, že parlament prijatím tohto zákona rozhoduje o tom, či sú udržateľné opatrenia týkajúce sa vývozu poľnohospodárskych produktov z hľadiska bezpečnosti zásobovania strategicky dôležitými krmivami a potravinami, ale aj opatrenia súvisiace s elektrickou energiou, zemným plynom a dodávkami tepla.

Podľa jej slov má zákon, ktorého platnosť trvá do 1. novembra 2022, dosah tiež okrem iného na zachovanie regulovaných cien a na patričné zabezpečenie humanitárnych opatrení. Zákonom určená právomoc vlády však môže byť skrátená, o čom ale parlament už nemusí rozhodovať.

Zákonodarný zbor bude v zmysle schválenej právnej normy mať možnosť odvolať právomoci kabinetu v jednotlivých konkrétnych prípadoch opatrení. Vláda bude musieť počas aktuálne vyhláseného stavu vojnovej hrozby pravidelne informovať o prijatých nariadeniach.

Poslanci parlamentu 24. mája schválili vládny návrh novely ústavy, ktorý sa týka vojnového konfliktu a humanitárnej katastrofy. Vláda ňou doplnila ustanovenia týkajúce sa stavu núdze o prípady humanitárnej katastrofy a vojnového konfliktu v susednej krajine. Kabinet v ten istý deň v súlade s ústavou vyhlásil stav vojnovej hrozby.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)