Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament: Referendum sa môže konať v deň volieb

Na archívnej snímke maďarský parlament. Foto: TASR/AP

Parlament tiež schválil príslušné návrhy Jánosa Volnera, ktorý vystúpil už z dvoch radikálnych politických subjektov – z Jobbiku i z Hnutia Naša vlasť.

Budapešť 10. novembra (TASR) - Maďarský parlament schválil v utorok opozičný návrh, aby sa ľudové hlasovanie mohlo konať aj v deň parlamentných volieb, volieb do Európskeho parlamentu či volieb do regionálnych samospráv, informoval spravodajský server 444.hu. Podľa doteraz platného zákona totiž referendum nebolo možné uskutočniť deň pred uvedenými voľbami a 41 dní po nich.

Návrh, ktorý predložila poslankyňa opozičnej strany Párbeszéd (Dialóg) Tímea Szabóová, podporilo jednohlasne 183 poslancov zákonodarného zboru.

Parlament tiež schválil príslušné návrhy Jánosa Volnera, ktorý vystúpil už z dvoch radikálnych politických subjektov – z Jobbiku i z Hnutia Naša vlasť. Jeho návrhy sa týkali skrátenia termínu podania ústavnej sťažnosti voči výsledkom referenda, sprísnenia podmienok zbierania podpisov, ale aj možnosti rozšírenia hlasovacieho lístka z doterajšej jednej otázky na niekoľko otázok, pokiaľ ich iniciátorom je jedna osoba.

Podľa spravodajského servera 444.hu vládnej strane Fidesz prišiel opozičný návrh vhod, pretože v parlamentných voľbách v roku 2022 tak bude môcť uskutočniť s veľkou šancou na úspech napríklad referendum v otázke zákazu propagácie zmeny pohlavia pre maloletých. Túto iniciatívu Fideszu schválil najvyšší súd v pondelok.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)