Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament rokuje o uznesení proti konaniu ľavicových strán

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Členovia Výboru pre európske záležitosti od 27. marca vyšetrovali kroky maďarskej ľavice v Bruseli a domnievajú sa, že jej aktivity porušujú suverenitu Maďarska.

Budapešť 13. mája (TASR) - Maďarský vlády blok chce na pondelňajšom plenárnom rokovaní parlamentu presadiť uznesenie proti postupu poslancov maďarských opozičných strán v Európskom parlamente, pretože podľa bloku Fidesz-KDNP ohrozujú suverenitu Maďarska. S odvolaním sa na server infostart.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Návrh uznesenia v mene Výboru pre európske záležitosti predložil jeho predseda Zoltán Tessely (Fidesz). Zámerom predkladateľov je, aby parlament prijal správu výboru o "politických krokoch ľavice v Bruseli proti maďarským záujmom". Zároveň vyzve opozičných politikov, aby v budúcnosti nepokračovali v aktivitách, ktoré ohrozujú maďarské národné záujmy.

V odôvodnení návrhu predkladatelia uviedli, že viacerí poslanci Európskeho parlamentu maďarskej ľavice sa nedávno priznali, že v EP iniciovali právne konania voči Budapešti pre porušenie zásad právneho štátu, a pokúsili sa dosiahnuť, aby sa maďarská vláda nedostala k eurofondom.

Členovia Výboru pre európske záležitosti z bloku Fidesz-KDNP od 27. marca vyšetrovali kroky maďarskej ľavice v Bruseli a domnievajú sa, že jej aktivity porušujú suverenitu Maďarska. Pripomínajú, že EÚ nemôže sankcionovať vlády, iba členské štáty. Zainteresované opozičné strany tak nespôsobili škodu kabinetu, ale krajine.

"Maďarská ľavica, strany opozičnej koalície a k nim patriaci europoslanci zmobilizovali všetku svoju energiu, aby spôsobili čo najviac ťažkostí svojim vlastným krajanom," povedal Tamás Deutsch, europoslanec za Fidesz a líder kandidátky vládnej strany pre júnové voľby do EP.