Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament rozhodol o podmienkach predĺženia núdzového stavu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Parlament 8. júna predĺžil mimoriadne vojnové opatrenia, teda pravidlá vytvorené v osobitnom právnom poriadku, do 1. novembra.

Budapešť 24. októbra (TASR) - Od 1. novembra môže maďarská vláda príležitostne požiadať Národné zhromaždenie o predĺženie núdzového stavu nad 30 dní, najviac však na 180 dní. Na základe iniciatívy poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP o tom v pondelok rozhodol parlament, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.

Príslušnú novelu zákona o koordinácii obranných a bezpečnostných činností súvisiacich s predĺžením výnimočného stavu schválili poslanci 142 hlasmi, 31 poslancov bolo proti a šiesti sa zdržali hlasovania.

Podľa schválenej novely možno núdzový stav predĺžiť viackrát. Predkladatelia návrhu v zdôvodnení uviedli, že osobitné právne predpisy viacerých európskych krajín určujú časový limit na núdzový stav. "Vzhľadom na skutočnosť, že počas núdzového stavu je možné prijímať aj opatrenia obmedzujúce základné práva, je opodstatnené určiť časový limit na predĺženie núdzového stavu parlamentom," píše sa v zdôvodnení.

Premiér Viktor Orbán 24. mája vyhlásil stav vojnovej hrozby. "Vláda využijúc právo zakotvené v ústave vyhlasuje od dnešnej polnoci stav vojnovej hrozby," povedal premiér a zdôraznil, že v susednej krajine zúri vojna.

Parlament 8. júna predĺžil mimoriadne vojnové opatrenia, teda pravidlá vytvorené v osobitnom právnom poriadku, do 1. novembra.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)