Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament sa zišiel na ustanovujúcej schôdzi

Poslanci spievajú maďarskú hymnu na prvom zasadnutí nového parlamentu v Budapešti v pondelok 2. mája 2022. Foto: TASR/AP

Po tom, ako poslanci zložili sľub, bolo potvrdené konštituovanie nového parlamentu a zánik mandátu vlády, ktorá vzišla z volieb v roku 2018.

Budapešť 2. mája (TASR) - Maďarský parlament, Národné zhromaždenie, sa v pondelok v Budapešti zišiel na svojej ustanovujúcej schôdzi. Ako informovala agentúra MTI, na začiatku nového parlamentného cyklu poslanci zložili sľub.

Poslanci opozičných strán Demokratická koalícia (DK) a Momentum opustili rokovanie hneď po zložení prísahy.

Strana Momentum na sociálnej sieti Facebook ešte pred zasadnutím informovala, že jej zákonodarcovia zložili "alternatívnu prísahu", že budú slúžiť "celej spoločnosti a nie malej privilegovanej elite".

Blok Fidesz-kresťanskí demokrati (KDNP) má v parlamente 135 kresiel. Demokratická koalícia disponuje 15 mandátmi. Strany Jobbik, Momentum a Maďarská socialistická strana (MSZP) majú po desať kresiel.

Radikálna strana Naša vlasť (Mi Hazánk - MH), ktorá v roku 2022 prvýkrát prekročila prah pre vstup do parlamentu, získala šesť mandátov - rovnako ako strana Dialóg (Párbeszéd).
Maďarský prezident János Áder počas prejavu počas prvého zasadnutia nového parlamentu v Budapešti v pondelok 2. mája 2022.
Foto: TASR/AP

Strana zelených - Politika môže byť iná (LMP) - má päť mandátov.

Nemecká menšina obsadila v parlamente jedno kreslo úspešným kanditátom hnutia Zemská samospráva Nemcov v Maďarsku (MNOÖ).

V 199-člennom zákonodarnom zbore by mal sedieť aj jeden nezávislý poslanec.

Ako dodala MTI, ide o Ákosa Hadházyho, ktorý sa však na slávnostnú schôdzu nedostavil, a preto zatiaľ nemá oprávnenie vykonávať svoje poslanecký mandát.

Po tom, ako poslanci zložili sľub, bolo potvrdené konštituovanie nového parlamentu a zánik mandátu vlády, ktorá vzišla z volieb v roku 2018. Tento kabinet, vedeným Viktorom Orbánom, bude fungovať úradnícka vláda, kým nevznikne nový kabinet, informoval na svojom webe denník Hungary Today.

Denník pripomenul, že prezident Áder v piatok požiadal o zostavenie novej vlády Viktora Orbána, lídra aliancie Fidesz-KDNP, ktorá vyhrala voľby.