Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku schválili novelu ústavy súvisiacu s vojnovým konfliktom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Návrh predložila parlamentu 3. mája ministerka spravodlivosti Judit Vargová.

Budapešť 24. mája (TASR) - Poslanci maďarského parlamentu schválili v utorok vládny návrh ústavy, ktorý sa týka vojnového konfliktu a humanitárnej katastrofy, informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na internetovú stránku komerčnej televízie ATV.

Návrh desiatej novely základného zákona Maďarska schválilo 136 poslancov, 36 bolo proti a nikto sa nezdržal hlasovania. Vláda ňou ustanovenia týkajúce sa stavu núdze dopĺňa o prípady humanitárnej katastrofy a vojnového konfliktu v susednej krajine.

Návrh predložila parlamentu 3. mája ministerka spravodlivosti Judit Vargová. "Európa čelí riziku recesie; v takejto situácii je pre vládu mimoriadne dôležité zabezpečiť schopnosť riešenia krízy," zdôvodnila pred poslancami Vargová a zdôraznila, že vláda nepripustí, aby účet za vojnu zaplatili maďarské domácnosti.

Opoziční poslanci návrh ostro kritizovali a avizovali, že ho odmietnu. Arató Gergely z Demokratickej koalície (DK) povedal, že súčasná ústava nespĺňa požiadavky na základný zákon demokratickej krajiny, pretože neposkytuje požadované právne rámce a vláde poskytuje nadmernú moc.

Podobný názor vyjadrili aj poslanci politických subjektov Jobbik, Momentum, Maďarská socialistická strana (MSZP) a LMP, ktorí varovali pred ďalším rozšírením vládnutia prostredníctvom dekrétov v stave núdze. Túto formu vládnutia zaviedla vláda premiéra Viktora Orbána v roku 2015 pri migračnej kríze a zaviedla ju aj počas korovanírusovej pandémie.

Hnutie naša vlasť (Mi Hazánk Mozgalom) odmietlo novelu ústavy, ako aj zavedenie stavu vojnovej núdze, avizovalo však, že podporuje vládny program rozvoja maďarskej armády, aby sa Maďarsko dokázalo ochrániť aj bez NATO.

Šéf úradu vlády Gergely Gulyás 21. apríla avizoval zámer kabinetu novelizovať ústavu s cieľom zabezpečiť akcieschopnosť vlády v čase vojny. V súvislosti s rusko-ukrajinskou vojnou povedal, že Maďarsko urobí všetko pre čo najskoršie nastolenie mieru na Ukrajine, avšak priznal, že Maďarsko má na to malý vplyv.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)