Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament schválil predĺženie mimoriadneho stavu

Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vláda premiéra Viktora Orbána zdôvodnila potrebu predĺženia epidemických opatrení nárastom počtu infikovaných delta variantom nového druhu koronavírusu.

Budapešť 28. septembra (TASR) - Maďarský parlament schválil v pondelok večer - väčšinou hlasov poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP- vládny návrh na ďalšie predĺženie mimoriadneho stavu a núdzových opatrení až do 1. januára.

Podľa spravodajského servera telex.hu príslušný návrh kabinetu schvaľoval maďarský zákonodarný zbor bez rozpravy. Za hlasovalo 112 poslancov a 25 bolo proti.

Vláda premiéra Viktora Orbána zdôvodnila potrebu predĺženia epidemických opatrení nárastom počtu infikovaných delta variantom nového druhu koronavírusu.

Zachovanie mimoriadneho stavu, ktorý bol naposledy predlžovaný v máji, je podľa vlády nutné z hľadiska zabezpečenia účinnej epidemickej ochrany a schopnosti rýchlej reakcie na aktuálny vývoj situácie.

Minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás v tejto súvislosti vyhlásil, že mimoriadny stav neprináša obmedzovanie žiadnych slobôd a neovplyvní ani primárne voľby maďarskej opozície. Tá však tvrdí, že kabinet tento stav zneužíva na svoje nekalé ciele, preto za návrh vlády nehlasovala.

Koronavírusová pandémia v Maďarsku si doposiaľ vyžiadala vyše 30.000 obetí a počet nakazených už prekročil 821.000. Aktuálne je nakazených 7532 osôb.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)