Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament schválil výzvu na dosiahnutie mieru na Ukrajine

Ilustračné foto Foto: TASR - Jaroslav Novák

V osembodovom uznesení parlament potvrdzuje, že je zaviazaný k mieru, odsudzuje vojenskú agresiu Ruska a uznáva právo Ukrajiny na sebaobranu.

Budapešť 31. marca (TASR) - Poslanci maďarského parlamentu schválili v piatok návrh uznesenia, v ktorom vyzývajú všetkých členov medzinárodného spoločenstva, aby konali v záujme dosiahnutia mieru na Ukrajine a aby sa vyhýbali krokom, ktoré by viedli k rozšíreniu vojny. S odvolaním sa na server telex.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Za návrh, ktorý predložili predstavitelia Fideszu a KDNP pri príležitosti výročia začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu, hlasovalo 130 poslancov, 24 bolo proti.

V osembodovom uznesení parlament potvrdzuje, že je zaviazaný k mieru, odsudzuje vojenskú agresiu Ruska a uznáva právo Ukrajiny na sebaobranu. Parlament odsudzuje aj sankcie Európskej únie, za ktoré však podľa telex.hu v Bruseli hlasoval aj Viktor Orbán. V uznesení sa tiež uvádza, že sankcie neukončili vojnu a ani nezrazili ruskú ekonomiku na kolená.

Parlament požiadal maďarskú vládu, aby pokračovala v pomoci utečencom z Ukrajiny. Od bruselských orgánov zákonodarný zbor očakáva, že nezavedú nové energetické sankcie, pretože "je neprijateľné, aby Európa - vrátane Maďarska - bola ekonomickou obeťou vojny".


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)