Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament zvolil za prezidentku Katalin Novákovú

Novozvolená maďarská prezidentka Katalin Nováková z vládneho bloku Fidesz-KDNP sa usmieva po zložení prísahy na zasadnutí parlamentu v Budapešti vo štvrtok 10. marca 2022. Foto: TASR/DUNA/MTI-Zoltán Máthé

Úrad od súčasného prezidenta Jánosa Ádera prevezme nová hlava štátu 10. mája.

Budapešť 10. marca (TASR) - Prezidentkou Maďarska v nadchádzajúcom päťročnom období bude nominantka vládneho bloku Fidesz-KDNP Katalin Nováková, rozhodli vo štvrtok v Budapešti poslanci Národného zhromaždenia. V tajnom hlasovaní ju podporilo 137 poslancov Fidesz-KDNP. Informuje o tom spravodajca TASR.

Kandidáta opozičného zoskupenia V jednote za Maďarsko Pétera Rónu volilo 51 poslancov. Poslanci opozície na vyhlásenie výsledkov volieb prezidenta neprišli do rokovacej sály. Novej prezidentke zablahoželal aj Róna.
Poslanci maďarského Národného zhromaždenia zvolili v tajnom hlasovaní za novú prezidentku kandidátku vládneho bloku Fidesz-KDNP Katalin Novákovú. Jej protikandidátom bol nominant opozičného zoskupenia V jednote za Maďarsko Péter Róna. Na snímke prezidentská kandidátka vládneho bloku Fidesz-KDNP Katalin Nováková (uprostred) stojí so svojimi rodinnými príslušníkmi pri vyhlásení výsledkov volieb v Budapešti vo štvrtok 10. marca 2022.
Foto: TASR - Ladislav Vallach

Úrad od súčasného prezidenta Jánosa Ádera prevezme nová hlava štátu 10. mája.

Nováková, ktorá po zvolení zložila slávnostný sľub, sa stala najmladšou prezidentkou v rámci Európskej únie.

Vo svojom prejave pred poslancami Nováková zdôraznila, že vojnu, ktorá zúri na Ukrajine, nemožno ničím ospravedlniť. "Nenechajme, aby s našimi životmi hrali ruskú ruletu," povedala a dodala, že úlohou Maďarska je postarať sa o utečencov a zachovať maďarskú menšinu žijúcu v ukrajinskej Zakarpatskej oblasti.

Nováková vyhlásila, že bude pracovať na zachovaní súčasného právneho poriadku a ústavy, čo je podľa pozorovateľov odkaz pre opozíciu pre prípad jej víťazstva v aprílových parlamentných voľbách. Oznámila tiež, že jej prvá oficiálna zahraničná cesta povedie do Varšavy.

Novozvolená maďarská prezidentka Katalin Nováková z vládneho bloku Fidesz-KDNP skladá prísahu na parlamentnej schôdzi v Budapešti vo štvrtok 10. marca 2022.
Foto: TASR/DUNA/MTI-Szilárd Koszticsák


spravodajca TASR Ladislav Vallach

Profil Katalin Novákovej – novej prezidentky Maďarska


Katalin Éva Veresné Nováková sa narodila 6. septembra 1977 v Segedíne. Ekonómiu vyštudovala na Korvínovej univerzite v Budapešti a právo na univerzite v rodnom meste. Absolvovala aj študijný pobyt na francúzskej univerzite Paris Nanterre.

V období prvej vlády premiéra Viktora Orbána začala v roku 2001 pracovať na ministerstve zahraničných vecí, špecializovala sa na záležitosti Európskej únie. Od roku 2010 pôsobila ako ministerská poradkyňa a o dva roky neskôr sa stala šéfkou oddelenia na ministerstve ľudských zdrojov. V tomto rezorte pôsobila od roku 2014 aj ako štátna tajomníčka pre rodinu a záležitosti mládeže.

Od októbra 2020 do decembra 2021 pôsobila na poste ministerky pre záležitosti rodiny. "Ako ministerka pre záležitosti rodiny bola tvárou politiky Viktora Orbána," pripomenula v tejto súvislosti agentúra DPA.

V roku 2017 sa stala podpredsedníčkou vládnej strany Fidesz. Do poslaneckých lavíc maďarského parlamentu si Katalin Nováková zasadla v roku 2018. Pôsobila aj ako podpredsedníčka Medzinárodnej ženskej demokratickej únie (IWDU).

V decembri 2021 nominovala strana Fidesz Katalin Novákovú ako kandidátku na novú prezidentku Maďarska. "Reprezentovať Maďarsko, slúžiť celému maďarskému národu – na túto náročnú úlohu sa pripravujem s vierou, dušou a srdcom," napísala v reakcii na Facebooku po prijatí kandidatúry Katalin Nováková, ktorú magazín Forbes v roku 2020 označil za najvplyvnejšiu ženu v maďarskom verejnom živote.

Katalin Nováková je vydatá a je matkou troch detí.