Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Maďarský Pegasus nasadili na sledovanie kruhu vyše stovky osôb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vláda premiéra Viktora Orbána je podozrivá z používania špionážneho softvéru Pegasus na sledovanie mobilných telefónov investigatívnych novinárov a majiteľov nezávislých médií v Maďarsku.

Budapešť 8. novembra (TASR) - Špionážny softvér Pegasus izraelskej spoločnosti NSO Group bol v Maďarsku nasadený na sledovanie kruhu vyše stovky osôb, vyhlásil v pondelok v Budapešti predseda národnobezpečnostného výboru parlamentu János Stummer z opozičnej strany Jobbik.

Podľa spravodajského servera 24.hu Stummer pripomenul, že v októbri mohol čiastočne nahliadnuť do dokladov o nákupe softvéru, nevidel však náležitosti týkajúce sa finančnej súvislosti transakcie.

K oživeniu kauzy Pegasus došlo po tom, čo predseda výboru pre obranu a vnútro maďarského parlamentu Lajos Kósa z vládnej strany Fidesz minulý štvrtok potvrdil, že špionážny softvér zakúpil rezort vnútra. Kósa to povedal po vypočutí ministra vnútra Sándora Pintéra na schôdzke tohto výboru.

"Dotknuté informačné služby použili softvér vždy v súlade so zákonom. Svoju prácu si robili na základe povolenia súdu či ministra spravodlivosti," zdôraznil Kósa novinárom.

Stummer k otázke počtu sledovaných osôb povedal, že vie presné číslo, avšak zdôraznil, že podstatnejšou otázkou je, z akého poverenia a v akom období tento softvér používali.

Obsah schôdze parlamentného výboru pre obranu a vnútro minulý štvrtok bol v zmysle rozhodnutia Fideszu utajený do roku 2050.

Britský denník The Guardian v júli napísal, že vláda premiéra Viktora Orbána je podozrivá z používania špionážneho softvéru Pegasus na sledovanie mobilných telefónov investigatívnych novinárov a majiteľov nezávislých médií v Maďarsku.

Spravodajský server direkt36.hu v tejto súvislosti pripomína, že medzi vyše 300 sledovanými osobami v Maďarsku boli nielen investigatívni novinári, ale i bohatí majitelia mediálnych spoločností a ľudia z ich bezprostredného okolia. Podľa tohto servera sa našli priame dôkazy o tom, že za sledovaním stoja maďarské štátne orgány, pričom v súvislosti s Pegasusom, ktorý bol vo svete nasadený na 50.000 cieľov, sa objavili správy o jeho mnohých zneužitiach.