Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarský prezident Áder odňal maďarské občianstvo ôsmim ľuďom

János Áder, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Maďarský systém udeľovania občianstva zneužíva množstvo ukrajinských podvodníkov.

Budapešť 5. septembra (TASR) - Maďarský prezident János Áder v polovici augusta odňal maďarské občianstvo ôsmim ľuďom, ktorí sa k občianstvu dostali podvodom, informoval spravodajský server 24.hu s odvolaním sa na správu zverejnenú vo štvrtok v maďarskom úradnom vestníku.

Medzi ľuďmi zbavenými maďarského občianstva, ktorí sa narodili na území krajín bývalého Sovietskeho zväzu a Juhoslávie, je aj 12-ročné dieťa z Kyjeva.

Všetci získali občianstvo v priebehu uplynulých desiatich rokov porušením zákona o občianstve - uvedením nepravdivých údajov, zatajením skutočností a zavádzaním úradov.

Áder v máji tohto roka odňal občianstvo biskupovi, ktorý šíril protimaďarské postoje, a v roku 2017 v období od 7. do 12 júna rozhodol o odňatí maďarského občianstva v 11 prípadoch ľudí narodených na Ukrajine. Tí k maďarskému občianstvu prideľovanému v zjednodušenom procese prišli takisto podvodom.

Maďarský systém udeľovania občianstva zneužíva množstvo ukrajinských podvodníkov.

O udelenie maďarského občianstva sa zahraniční Maďari môžu uchádzať v zjednodušenom procese od 3. januára 2011; príslušný zákon schválil maďarský parlament 26. mája 2010.

O maďarské občianstvo požiadali aj Maďari žijúci na Slovensku. Viacerí tak v zmysle platných právnych noriem prišli o slovenské občianstvo.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach