Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Maďarský prezident navrhol čo najskôr ratifikovať klimatickú dohodu

János Áder Foto: TASR/Michal Svítok

Ako prvý túto dohodu signoval francúzsky prezident Francois Hollande. Za Slovensko podpisal prezident Andrej Kiska a v mene Európskej komisie jej podpredseda pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Budapešť 28. apríla (TASR) - Maďarský prezident János Áder listom navrhol premiérovi Viktorovi Orbánovi, aby kabinet čo najskôr inicioval ratifikáciu novej klimatickej dohody v parlamente, informovala dnes agentúra MTI.

"Podpisom v New Yorku má už táto medzinárodná dohoda aj oficiálny rámec. Dokument zásadne ovplyvní svet 21. storočia - osudy dnes žijúcich, ako aj generácií, ktoré prídu po nich," píše sa vo vyhlásení hlavy štátu.

Predstavitelia 175 krajín sveta, vrátane desiatok hláv štátov a vlád, podpísali 22. apríla v sídle OSN v New Yorku historickú dohodu o boji proti klimatickým zmenám, ktorú sa podarilo uzavrieť vlani v decembri počas konferencie v Paríži.

Ako prvý túto tzv. Parížsku dohodu signoval francúzsky prezident Francois Hollande. Za Slovenskú republiku ju podpisom spečatil prezident SR Andrej Kiska a v mene Európskej komisie jej podpredseda pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Slávnostná ceremónia sa v New Yorku uskutočnila pri príležitosti Dňa Zeme, ktorý upriamuje pozornosť na potrebu ochrany životného prostredia.