Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Maďarský prezident vymenoval nového ministra obrany

a snímke migranti sledujú policajtov, ktorí strážia vchod do tábora v Debrecíne 29. júna 2015. Foto: TASR/MTI

Bývalý šéf rezortu obrany Csaba Hende odstúpil po zasadnutí rady národnej bezpečnosti, ktorej členovia diskutovali o obrovskom príleve utečencov a migrantov do Maďarska.

Budapešť 9. septembra (TASR) - Maďarský prezident János Áder vymenoval dnes na návrh predsedu vlády Viktora Orbána za nového ministra obrany Istvána Simicskóa, uviedla agentúra MTI, ktorá sa odvoláva na informáciu zverejnenú v úradnom vestníku.

Bývalý šéf rezortu obrany Csaba Hende odstúpil v pondelok po zasadnutí rady národnej bezpečnosti, ktorej členovia diskutovali o obrovskom príleve utečencov a migrantov do Maďarska. Premiér Hendeho kritizoval za to, že napriek vyhláseniam o dodržiavaní termínov budovania zábran proti migrantom na maďarsko-srbskej hranici práce zďaleka nepostupovali dobrým tempom.

Pravicový premiér Orbán, ktorý presadzuje tvrdý prístup k migračnej kríze v Európe, prijal Hendeho demisiu a ministerské kreslo ponúkol Simicskóovi, takisto členovi svojej strany Fidesz. Simicskó bude ministrom s platnosťou od 10. septembra.

"Najdôležitejšia je bezpečnosť Maďarov," povedal Simicskó pre denník Népszabadság v reakcii na otázku, aký je jeho názor na riešenie krízovej situácie spôsobenej migráciou. "Ako minister obrany musím plniť úlohy vyplývajúce z parlamentných rozhodnutí a zo záväzkov určených vládou," dodal.

Simicskó už bol štátnym tajomníkom v rezorte obrany, je doktorom vojenských vied a jeho dizertačná práca sa týkala riešenia krízových situácií.