Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarský úrad začne vyšetrovanie v odpočúvacej kauze Pegasus

Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP

Szijjártó v súvislosti s podozreniami, že vláda využila Pegasus na sledovanie osobností verejného života 28. júla vyhlásil, že v Maďarsku nikoho nesledovali pre jeho prácu či povolanie.

Budapešť 6. augusta (TASR) - Maďarský Národný úrad pre ochranu údajov a slobodu informácií (NAIH) v piatok oznámil, že začne z úradnej moci vyšetrovanie v kauze sledovacieho softvéru Pegasus, informovala agentúra MTI.

Britský denník The Guardian v júli napísal, že vláda premiéra Viktora Orbána je podozrivá z používania špionážneho softvéru Pegasus izraelskej spoločnosti NSO Group na sledovanie mobilných telefónov investigatívnych novinárov a majiteľov nezávislých médií v Maďarsku.

NAIH v tejto súvislosti oznámil, že vyšetrovať začal na základe práva na informačné sebaurčenie a informačnú slobodu. Úrad súčasne zdôraznil, že do konca procesu vyšetrovania sa už ku škandálu odpočúvania nebude vyjadrovať.

Spravodajský server direkt36.hu v tejto súvislosti pripomína, že medzi vyše 300 sledovanými osobami v Maďarsku boli nielen investigatívni novinári, ale i bohatí majitelia mediálnych spoločností a ľudia z ich bezprostredného okolia. Podľa tohto servera sa našli priame dôkazy o tom, že za sledovaním stoja maďarské štátne orgány, pričom v súvislosti s Pegasusom, ktorý bol vo svete nasadený na 50.000 cieľov, sa objavili správy o jeho mnohých zneužitiach.

Nemenovaný bývalý zamestnanec NSO Group pre direkt.hu potvrdil, že maďarská vláda bola medzi klientmi tejto spoločnosti.

Minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v súvislosti s podozreniami, že vláda využila Pegasus na sledovanie osobností verejného života 28. júla vyhlásil, že v Maďarsku nikoho nesledovali pre jeho prácu či povolanie. Podľa spravodajského servera 24.hu však Szijjártó - podobne ako ostatní členovia kabinetu premiéra Viktora Orbána - neodpovedal na otázku, či maďarské štátne orgány izraelský špionážny softvér používali.

Maďarská opozícia pre škandál s odpočúvaním zvolala parlamentný výbor pre národnú bezpečnosť. Ten však neprijal žiadne uznesenie. Minister vnútra Sándor Pintér sa na neverejnom zasadaní výboru síce zúčastnil, ale poslanci vládnej strany Fidesz ho bojkotovali a výbor nebol uznášaniaschopný.

Maďarská prokuratúra začala niekoľko vyšetrovaní v súvislosti so sťažnosťami, ktoré dostala po zverejnení podozrení o využití špionážneho systému na sledovanie novinárov, ľudskoprávnych aktivistov, politikov či podnikateľov kritických voči vláde.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)