Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Maďarský ústavný právnik: Návrh minischengenu pripomína štýl Hitlera

Ilustračná kombosnímka Foto: TASR/AP

Podľa maďarskej verejnoprávnej rozhlasovej stanice Kossuth Rádió to dnes uviedol expert na ústavné právo Zoltán Lomnici.

Budapešť 9. decembra (TASR) - Predstava o vytvorení "minischengenu" v rámci Európskej únie sa podobá hitlerovskému pohľadu, ktorý delil kontinent na štáty vodcovské a štáty podriadené. Podľa maďarskej verejnoprávnej rozhlasovej stanice Kossuth Rádió to dnes uviedol expert na ústavné právo Zoltán Lomnici.

"Prejavy z uplynulých dní, ktoré by v prípade časti občanov EÚ smerovali k obmedzeniu práva voľného pohybu v rámci únie, sú mimoriadne zarážajúce," povedal Lomnici v súvislosti s úvahami o premenách schengenského priestoru.

Najzarážajúcejšie podľa jeho slov je to, že nápad "minischengenu" pochádza od jednej zo zakladajúcich krajín Schengenu - Holandska -, pričom táto myšlienka nachádza čoraz viac priaznivcov aj v kruhu štátov jadra schengenského priestoru.

"Dokonca Schengen aplikujú ako určitý potenciál na vydieranie," dodal expert s poznámkou, že odobratím práv chcú iniciátori "minischengenu" trestať tie krajiny, ktoré sa bránia "stupídnym kvótam" či prípadne majú neprijateľné predstavy riešenia migračnej politiky.

Tieto postoje podľa Lomniciho ohrozujú nielen existenciu EÚ, ale v krátkodobom horizonte môžu mať vážny vplyv a hrozbu aj na spoločnú menu euro.

Súčasná predstava "minischengenu" by znamenala návrat k obdobiu železnej opony, ktorá by bola tentoraz namierená nie voči ilegálnym migrantom, ale voči pôvodnému obyvateľstvu únie, zdôraznil právnik a dodal, že na hraniciach by sa znova tvorili kilometrové fronty.