Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Maďarsko potvrdilo pád vojenského vrtuľníka v Chorvátsku

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Podľa neoficiálnych informácii chorvátskej spravodajskej televízie N1 sú na mieste dvaja mŕtvi, tretieho člena posádky stále hľadajú.

Budapešť 21. júna (TASR) - Maďarské ministerstvo obrany v stredu potvrdilo, že v Chorvátsku sa v stredu zrútil maďarský vojenský vrtuľník počas leteckej cvičnej misie. Záchranári našli jeho trosky a dve mŕtve telá, po ďalšom členovi posádky pátrajú. S odvolaním sa na server infostart.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Dva vrtuľníky Airbus H145 maďarských ozbrojených síl vykonávali leteckú cvičnú misiu v chorvátskom vzdušnom priestore, jeden z nich s trojčlennou posádkou sa za doposiaľ nejasných okolností zrútil v centrálnej časti Chorvátska.

Podľa agentúry AFP vrtuľník havaroval v blízkosti chorvátskeho mesta Šibenik. Chorvátska armáda uviedla iba to, že vrtuľník nepatril jej. Na prieskum oblasti havárie vyslala lietadlo a helikoptéru.


Nováková vyjadrila sústrasť pozostalým nehody maďarského vrtuľníka v Chorvátsku



Maďarská prezidentka Katalin Nováková vyjadrila sústrasť pozostalým obetí havárie maďarského vojenského vrtuľníka, ku ktorej došlo v stredu v centrálnej obasti Chorvátska. S odvolaním sa na server mandiner.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Úprimnú sústrasť príbuzným vojakov, ktorí zahynuli pri nehode vrtuľníka. Maďarsko stojí pri Vás! Ďakujeme za prácu chorvátskych záchranárskych jednotiek a podporu chorvátskemu prezidentovi (Zoranovi) Milanovičovi, ktorý vyjadril sústrasť telefonicky," píše sa vo vyhlásení hlavy štátu.

Maďarské médiá citujú neoverené správy chorvátskych médií, podľa ktorých vrtuľník pri lete kaňonom rieky Čikola medzi obcami Pakovo Selo a Miljevač zavadil o kábel zipline lanovky.

Maďarské ministerstvo obrany avizovalo k nehode tlačovú konferenciu. Zatiaľ potvrdilo len toľko, že maďarský vojenský vrtuľník sa v Chorvátsku zrútil počas leteckej cvičnej misie. Záchranári našli jeho trosky a dve mŕtve telá, po ďalšom členovi posádky pátrajú.


Rezort obrany Chorvátska: Maďarskí piloti vrtuľníka boli na 14 dňovom výcviku



Chorvátsky minister obrany Mario Banožić podľa správy servera telegram.hr v stredu na tlačovej konferencii potvrdil, že traja maďarskí piloti vrtuľníka, ktorí havaroval v okolí mesta Drniš, sa zúčastnili na dvojtýždňovom cvičení. S odvolaním sa na server telex.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Banožič vyjadril rodinám obetí sústrasť a prisľúbil, že okolnosti nešťastia vyšetria. Do vyšetrovania budú podľa jeho slov zapojení aj maďarskí experti. Ako dodal, dva maďarské vojenské vrtuľníky smerovali po cvičení na základňu.

Chorvátsky minister v reakcii na novinársku otázku uviedol, že pred cvičením boli aktualizované všetky letové mapy a piloti sa podľa nich orientovali, takže vedeli, kde môžu očakávať antény, veterné turbíny či prenosové vedenia.

Podľa informácií chorvátskeho spravodajského portálu Index.hr sa vrtuľník mohol zachytiť o tzv. zipline lanovku. Banožić ale zdôraznil, že piloti pri letovej hladine pod 300 metrov musia navigovať so zvýšenou opatrnosťou. Musia rátať s neočakávanými prekážkami a robiť všetko pre to, aby sa im vyhli. Lanovka aj elektrické vedenie nad ňou však boli na mapách.

Maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky v Budapešti pred novinármi uviedol, že piloti sa zúčastnili na pravidelnom cvičení, ktoré organizujú už niekoľko rokov.

Okolnosti nešťastia budú podľa ministra vyšetrovať aj maďarskí experti a náčelník generálneho štábu maďarských ozbrojených síl Gábor Böröndi už vycestoval na miesto nehody. Szalay-Bobrovniczky sa čoskoro zúčastní na spoločnom rokovaní chorvátsko-maďarského vyšetrovacieho výboru a ďalšie podrobnosti o nešťastí ministerstvo oznámi v stredu večer.

Maďarský vojenský vrtuľník Airbus H145 sa v Chorvátsku zrútil počas leteckej cvičnej misie. Záchranári našli trosky a dve mŕtve telá, po ďalšom členovi posádky pátrajú. Telegram.hr citoval veliteľa hasičov, podľa ktorého existuje podozrenie, že telo tretieho člena posádky je vo vrtuľníku, ktorý po páde zhorel. Na leteckej cvičnej misii v chorvátskom vzdušnom priestore boli dva maďarské vrtuľníky.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)