Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Maďarský výbor: Vláda v otázke migrácie musí vykonať rozsudok súdu EÚ

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó ale pre komerčnú televíziu povedal, že verdikt ústavného súdu pomáha vláde, aby aj naďalej nekompromisne chránila bezpečnostné záujmy Maďarska.

Budapešť 10. decembra (TASR) - Verdikt Ústavného súdu Maďarska jednoznačne hovorí o tom, že maďarská vláda musí vykonať vlaňajší rozsudok Súdneho dvora Európskej únie a neľudské zaobchádzanie so žiadateľmi o azyl musí byť ukončené. Podľa spravodajského servera telex.hu to uviedla vo vyhlásení v piatok v Budapešti ľudskoprávna organizácia Maďarský helsinský výbor.

V reakcii na piatkový rozsudok maďarského ústavného súdu ďalej Maďarský helsinský výbor konštatoval, že ústavný súd nespochybnil nadradenosť práva Únie, ako ani skutočnosť, že základné ľudské práva sú chránené aj maďarskou ústavou.

"Maďarská vláda nedostala povolenie ignorovať verdikt Súdneho dvora EÚ," konštatovala vo vyhlásení ľudskoprávna organizácia.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó ale pre komerčnú televíziu povedal, že verdikt ústavného súdu pomáha vláde, aby aj naďalej nekompromisne chránila bezpečnostné záujmy Maďarska.

"Súd jasne povedal, že kým uplatnenie systému pravidiel Únie týkajúce sa prisťahovalectva je nedostatočné, zatiaľ má Maďarsko právo v záujme ochrany svojich hraníc uplatňovať doplňujúce vlastné národné riešenia," dodal Szijjártó.

Šéf úradu vlády Gergely Gulyás k verdiktu uviedol, že ústavný súd určil vláde jasný smer jej migračnej politiky.

Ústavný súd v spore o vlaňajší rozsudok Súdneho dvora Európskej únie v otázke kritizovaného maďarského utečeneckého zákona rozhodol, že "abstraktná interpretácia ústavy nemôže viesť k skúmaniu verdiktu Súdneho dvora EÚ". Maďarský súd sa nezaoberal nadradenosťou národného práva nad právom EÚ. Maďarsko má však podľa rozsudku ústavného súdu právo uplatňovať vlastné pravidlá, pokiaľ EÚ nemá dostatočné opatrenia na spoločnú implementáciu európskeho práva.

Ústavný súd rozhodoval o podnete ministerky spravodlivosti Judit Vargovej, v ktorom bola spochybnená nadradenosť úniového práva nad maďarským národným právom.

Vo verdikte Súdneho dvora EÚ zo 17. decembra 2020 sa uvádza, že Maďarsko si nesplnilo povinnosti, ktoré mu vyplývajú z práva EÚ v oblasti konaní o poskytovaní medzinárodnej ochrany a návratu štátnych príslušníkov tretích krajín neoprávnene sa zdržiavajúcich na jeho území.

Európska komisia podala na Súdny dvor EÚ žalobu na Maďarsko týkajúcu sa nesplnenia povinností. Žaloba súvisí s tým, že maďarské úrady nezákonne väznili žiadateľov o medzinárodnú právnu ochranu v tranzitných oblastiach na maďarsko-srbských hraniciach. Okrem toho vracali späť žiadateľov o azyl, čím podľa EK došlo k porušeniu európskych smerníc o prijímaní a navracaní nelegálnych utečencov.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)