Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Madeleine McCannová je pravdepodobne mŕtva, tvrdí prokuratúra

Pohľad na apartmány, v ktorom jednom z nich bývala rodina McCannovcov v roku 2007 v letovisku Praia da Luz na juhu Portugalska 4. júna 2020. Foto: TASR/AP

Nemecká polícia v stredu oznámila, že v prípade zmiznutia McCannovej identifikovala nového podozrivého, 43-ročného nemeckého občana, ktorý si súčasnosti v Nemecku odpykáva trest za nesúvisiaci čin.

Berlín/Londýn 4. júna (TASR) - Prokuratúra v nemeckom meste Braunschweig vo štvrtok uviedla, že Madeleine McCannová, ktorá v máji 2007 ako trojročná za záhadných okolností zmizla počas pobytu s rodinou v portugalskom regióne Algarve, už pravdepodobne nie je nažive. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

"Predpokladáme, že dievčatko je mŕtve," povedal novinárom hovorca prokuratúry Hans Christian Wolters.

Na otázky novinárov neodpovedal s tým, že v priebehu vyšetrovania nebudú o prípade poskytované ďalšie podrobnosti.

Nemecká polícia v stredu oznámila, že v prípade zmiznutia McCannovej identifikovala nového podozrivého, 43-ročného nemeckého občana, ktorý si súčasnosti v Nemecku odpykáva trest za nesúvisiaci čin.

Nemec sa údajne pohyboval v oblasti portugalského letoviska Praia da Luz, kde Madeleine v máji 2007 naposledy videli. V tom čase cestoval po Portugalsku v karavane. Polícia zaznamenala aj jeho telefonický rozhovor s neznámou osobou, ktorý sa skončil len približne hodinu predtým, ako dieťa zmizlo.

Nemecká polícia v stredu uviedla, že podozrivý muž, ktorý v regióne Algarve v južnom Portugalsku žil v pravidelných intervaloch v rokoch 1995 - 2007, sa spontánne rozhodol zavraždiť McCannovú po tom, ako vnikol do bytu, v ktorom spala.

Muž je usvedčeným sexuálnym delikventom, ktorý bol v minulosti viackrát trestaný, okrem iného za pohlavné zneužívanie detí. V Portugalsku pracoval v gastronómii, no vykrádal aj hotely a rekreačné zariadenia či predával drogy.

Zmiznutie Madeleine McCannovej je jedným z najznámejších prípadov nezvestných detí na svete. Stratila sa 3. mája 2007, krátko pred svojimi štvrtými narodeninami. Rodina McCannovcov rozbehla medzinárodnú kampaň za nájdenie dieťaťa, ich úsilie však zatiaľ nebolo úspešné.