Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Madrid začne streamovať pohreby pre príbuzných

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Príbuzní a priatelia zosnulého sa budú môcť zúčastniť na pohrebnom obrade prostredníctvom videokonferencie, informovala tlačová agentúra Europa Press.

Madrid 21. apríla (TASR) - Pohrebné služby v španielskom hlavnom meste Madrid v utorok oznámili, že začnú streamovať pohreby pre pozostalých v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2 v krajine.

Príbuzní a priatelia zosnulého sa budú môcť zúčastniť na pohrebnom obrade prostredníctvom videokonferencie, informovala tlačová agentúra Europa Press s odvolaním sa pohrebné služby mesta Madrid (SFM).

V Španielsku - po Taliansku druhej najviac zasiahnutej krajine v Európe - platia od polovice marca prísne karanténne opatrenia. Pohreby sa tam tak už niekoľko týždňov konajú bez rodinných príslušníkov, píše agentúra DPA.

Od viacero príbuzných z viac ako 20.000 Španielov, ktorí zomreli od vypuknutia pandémie, sa vyžaduje, aby zostali doma v samoizolácií, ak boli v kontakte so zosnulými niekoľko dní pred ich úmrtím.

Príbuzní si podľa SFM môžu vybrať medzi náboženskými a sekulárnymi službami. Budú mať taktiež možnosť poskytnúť na streamovaný obrad fotografie i video- alebo audionahrávky zosnulého.

Cieľom je poskytnúť trúchliacim úľavu od "mätúcich a ťažko prijateľných" pocitov zo smrti milovaných v dôsledku ochorenia COVID-19, dodali pohrebné služby.

Pohrebné služby počas pandémie zvyčajne prevezú zosnulého z márnice na cintoríny priamo na kremáciu alebo pohreb.