Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Madridské mrakodrapy zahalil dym z požiaru zúriaceho v Portugalsku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Portugalsku lesné požiare spustošili približne 85.000 hektárov alebo takmer jedno percento územia krajiny, čo je najvyššie percento v rámci Európskej únie.

Madrid 16. augusta (TASR) - Dym z obrovského lesného požiaru v strednom Portugalsku zahalil v utorok štyri známe mrakodrapy v 400 kilometrov vzdialenom Madride a obyvatelia španielskej metropoly sa sťažovali na silný zápach po spálenine. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Požiar, ktorý spustošil portugalský národný park Serra da Estrela, vypukol 6. augusta a do nedele bol z veľkej časti uhasený. V pondelok sa však opäť vznietil, v dôsledku čoho úrady evakuovali niekoľko dedín. S požiarom, ktorý už spálil viac ako 17.000 hektárov, bojovalo vyše 1100 hasičov za podpory 13 hasičských lietadiel.

Na družicových snímkach NASA Worldview vidno oblak dymu, ktorý sa tiahne od západu Pyrenejského polostrova smerom k jeho východnej polovici a za Madrid, kde záchranné zložky museli znepokojeným obyvateľom vysvetľovať, že v blízkosti nie je žiadny požiar.

Na východe Španielska sa zasa stovky hasičov snažili dostať pod kontrolu dva lesné požiare v provincii Valencia. V oblasti Vall d'Ebo južne od Valencie sú uzavreté cesty a približne 2000 ľudí museli od nedele evakuovať po tom, čo blesky vyvovali lesný požiar, ktorý odvtedy spálil viac ako 9500 hektárov.

Európsky spravodajský systém lesných požiarov (EFFIS) uviedol, že rok 2022 bol v Španielsku doposiaľ najhorším, čo sa týka rozsahu spálených území a počtu požiarov. Tohtoročné požiare zničili v Španielsku už viac ako 270.000 hektárov lesa a ďalších porastov.

V Portugalsku lesné požiare spustošili približne 85.000 hektárov alebo takmer jedno percento územia krajiny, čo je najvyššie percento v rámci Európskej únie.