Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maduro a Guaidó sa dohodli na spolupráci v boji proti koronavírusu

Nicolás Maduro, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dohoda, ktorú obe strany podpísali v Caracase, stanovuje "prioritné" opatrenia na reakciu na pandémiu vrátane vyhľadávania aktívnych prípadov ochorenia COVID-19.

Caracas 3. júna (TASR) - Vláda venezuelského prezidenta Nicolása Madura a opozičný líder Juan Guaidó sa dohodli na spolupráci týkajúcej sa získania finančných prostriedkov na prekonanie súčasnej pandémie koronavírusu. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Venezuelský minister pre komunikáciu Jorge Rodríquez vo vysielaní štátnej televízie uviedol, že obe strany budú svoje úsilie, zamerané na získanie finančných zdrojov v boji s vírusom, koordinovať s Panamerickou zdravotníckou organizácie (PAHO).

Guaidóov komunikačný tím tiež predtým uviedol, že bol podpísaný "plán technickej spolupráce zameranej na riešenie humanitárnej koronavírusovej krízy".

Dohoda, ktorú obe strany podpísali v pondelok v Caracase, stanovuje "prioritné" opatrenia na reakciu na pandémiu vrátane vyhľadávania aktívnych prípadov ochorenia COVID-19, epidemiologického monitorovania a včasného ošetrenia infikovaných osôb.

Bližšie podrobnosti neboli bezprostredne známe.

Guaidóov tím však zdôraznil, že finančné prostriedky schválené na humanitárnu pomoc dostane PAHO, čím sa zabezpečí, aby peniaze dostali medzinárodné organizácie, a nie Madurova vláda.

Washington dohodu privítal. "Ide o dôležitý krok, ale iba prechod k demokracii zachráni Venezuelu pred katastrofou," napísalo zatvorené veľvyslanectvo USA v Caracase na Twitteri.

Ako pripomenula AFP, Spojené štáty uvalili sankcie voči Venezuele s cieľom vyvinúť tlak na odstúpenie Madura.

Spojené štáty podporujú Guaidóa, ktorý sa 23. januára 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny s tým, že chce zosadiť nelegitímne znovuzvoleného Madura.

Venezuela doteraz eviduje 1819 prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19 a 18 úmrtí. Medzinárodné organizácie, ako napríklad Human Rights Watch, sa však domnievajú, že skutočný počet nakazených a mŕtvych je omnoho vyšší.