Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Maduro chce, aby sa kandidáti vo voľbách zaočkovali ruskou vakcínou

Nicolás Maduro, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Prvé várky vakcíny by mali do z Ruska do Venezuely doraziť v septembri. Ďalšie budú nasledovať v októbri.

Bogota 9. septembra (TASR) - Venezuelský prezident Nicolás Maduro navrhol, aby sa všetci kandidáti v parlamentných voľbách naplánovaných na začiatok decembra nechali zaočkovať ruskou vakcínou proti chorobe COVID-19. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

"Navrhujem, ak by to bolo možné, podať ruskú vakcínu všetkým 14.400 kandidátom, aby mohli vyjsť do ulíc a chodiť bezpečne z jednej štvrte do druhej," povedal Maduro v utorkovom televíznom prejave.

Prvé várky vakcíny by mali do z Ruska do Venezuely doraziť v septembri. Ďalšie budú nasledovať v októbri.

Rusko sa stalo v auguste prvou krajinou, ktorá zaregistrovala vakcínu proti chorobe COVID-19, a to po necelých dvoch mesiacoch testovania na ľuďoch. Očkovacia látka však neprešla treťou fázou klinického testovania na tisíckach dobrovoľníkov.

Parlamentné voľby sa vo Venezuele budú konať 6. decembra. Opozícia na čele s Juanom Guaidóom ich plánuje bojkotovať. Guaidó na rovnaký krok v utorok vyzval armádu.

"Prestaňte sa skrývať za sukňami diktátora, prestaňte ignorovať realitu vo Venezuele," uviedol Guaidó, ktorý sa ešte v januári 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely a za hlavu štátu ho uznali desiatky krajín sveta.