Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maduro ostro kritizoval volebných pozorovateľov EÚ

Venezuelský prezident Nicolás Maduro prichádza v sprievode svojej vnučky na hlasovanie v regionálnych voľbách v Caracase 21. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Voľby v juhoamerickej krajine po prvý raz po 15 rokoch sledovali pozorovatelia EÚ.

Caracas 29. novembra (TASR) – Venezuelský prezident Nicolás Maduro v nedeľu slovne zaútočil na pozorovateľov Európskej únie, ktorí sledovali regionálne voľby v jeho krajine. Odmietol ich tvrdenie, že hlasovanie poznačili nezrovnalosti, informuje agentúra AFP.

"Tí, ktorí prišli ako nepriatelia, delegácia špiónov z Európskej únie, nenašli ani trocha dôkazov na kritizovanie volebného systému," vyhlásil Maduro o voľbách guvernérov a starostov z 21. novembra.

Za víťazov vo väčšine hlasovaní vyhlásili kandidátov podporujúcich vládu Madura, ktorého opätovné zvolenie za prezidenta v roku 2018 neuznáva veľká časť medzinárodného spoločenstva.

Na voľbách z uplynulého víkendu sa po prvý raz od roku 2017 zúčastnili venezuelské opozičné strany, ktoré tak ukončili sériu bojkotov hlasovania. Vládnucim socialistom však pomohlo to, že sa opozičné skupiny nedokázali dohodnúť na spoločných kandidátoch, píše AFP.

Voľby v juhoamerickej krajine po prvý raz po 15 rokoch sledovali pozorovatelia EÚ.

Pozorovateľská misia Únie po hlasovaní uviedla, že napriek zlepšeniu podmienok v porovnaní s predošlými voľbami zaznamenala "nedostatočné dodržiavanie zásad právneho štátu". Vedúca misie Isabel Santosová uviedla, že "niektoré zákony ovplyvnili rovnosť podmienok, vyváženosť a transparentnosť týchto volieb".