Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prezident Venezuely propaguje kvapky proti covidu, lekári sú skeptickí

Nicolás Maduro, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Maduro dodal, že tamojšie zdravotné úrady udelili lieku povolenie na hromadnú výrobu, s ktorou chce krajina podľa prezidentových slov začať ešte tento týždeň.

Caracas 26. januára (TASR) - Viacero zdravotníckych expertov spochybnilo tvrdenia venezuelského prezidenta Nicolása Madura o "zázračnom" lieku, ktorý podľa neho dokáže úplne vyliečiť ochorenie COVID-19. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters a americká spravodajská televízia CNN.

Maduro v nedeľu vo venezuelskej štátnej televízii informoval o perorálnom roztoku Carvativir, ktorý podľa neho bez vedľajších účinkov "stopercentne neutralizuje (ochorenie) COVID-19".

Podľa Madura bolo nové liečivo podrobené "deväťmesačnému obdobiu výskumov, pokusov a klinických skúšok". Dodal, že kvapky dokážu vyliečiť aj pacientov s ťažkým covidom.

"Desať kvapiek pod jazyk, každé štyri hodiny, a nastane zázrak," tvrdil Maduro. Zároveň dodal, že tamojšie zdravotné úrady lieku udelili povolenie na hromadnú výrobu, s ktorou chce krajina podľa prezidentových slov začať ešte tento týždeň, píše CNN.

Lekári však zdôrazňujú, že Madurove tvrdenia nie sú vedecky potvrdené, približuje Reuters. Agentúra zároveň upozorňuje, že Maduro neposkytol nijaké informácie o zložení kvapiek ani dokumenty z vedeckého výskumu.

Venezuela od začiatku pandémie koronavírusu podľa oficiálnych údajov zaznamenala zhruba 123.000 prípadov nákazy a viac ako 1140 úmrtí. Opozícia a niektorí zdravotníci sa však obávajú, že skutočný počet infikovaných aj obetí je v skutočnosti vyšší, približuje Reuters.

Tamojšia vláda zatiaľ nakúpila desať miliónov dávok ruskej vakcíny Sputnik V, ktoré by do krajiny mali doraziť v apríli.