Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maduro si v Ankare uctil pamiatku zakladateľa Tureckej republiky

Na archívnej snímke venezuelský prezident Nicolás Maduro. Foto: TASR/AP

Maduro začal v stredu oficiálnu návštevu Turecka, kam pricestoval v utorok na pozvanie prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Ankara 8. júna (TASR) - Venezuelský prezident Nicolás Maduro si v stredu v Ankare uctil pamiatku Mustafu Kemala Atatürka, zakladateľa a prvého prezidenta Tureckej republiky. TASR správu prevzala z Madurových vyjadrení na sociálnej sieti a tureckých médií.

Maduro začal v stredu oficiálnu návštevu Turecka, kam pricestoval v utorok na pozvanie prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Prezidenti sa budú usilovať o prehodnotenie vzťahov medzi Ankarou a Caracasom, píše na svojej webovej stránke turecká štátna tlačová agentúra Anadolu. Majú hovoriť aj o regionálnych a globálnych záležitostiach.

Maduro na sociálnej sieti Twitter napísal, že v stredu má pred sebou v Turecku bohatý program. V Atatürkovom mauzóleu v Ankare si uctil pamiatku tohto bývalého prezidenta, ktorý bol pri moci v rokoch 1923 – 1938.

Venezuelu koncom apríla navštívil turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, pripomína Anadolu.

Medzi Tureckom a Venezuelou sú priateľské vzťahy a juhoamerická krajina chce posilniť svoje väzby s krajinami ako Čína, Irán a Rusko po tom, ako USA voči Madurovmu režimu zaviedli sankcie, píše agentúra AP. Predstavitelia Venezuely, Nikaraguy a Kuby nie sú medzi pozvanými účastníkmi summitu Organizácie amerických štátov, ktorý sa v týchto dňoch koná v Los Angeles.