Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maduro:Američanov zadržaných pri pokuse o inváziu odsúdia vo Venezuele

Na snímke Nicolas Maduro. Foto: TASR/AP

Socialistický prezident ubezpečil, že s Američanmi, ktorých už skôr identifikoval ako Lukea Alexandra Denmana (34) a Airana Berryho (41), sa bude zaobchádzať dobre a s rešpektom.

Cacaras 6. mája (TASR) - Američanov, ktorí boli údajne zadržaní pri neúspešnom pokuse ozbrojených žoldnierov o inváziu na pobreží Venezuely, budú súdiť v tejto krajine. Povedal to v stredu venezuelský prezident Nicolás Maduro.

"Ako osoby prichytené pri čine budú súdení generálnym prokurátorom republiky a venezuelskými súdmi. Tento proces bude zárukou spravodlivosti," cituje Madura agentúra AFP.

Socialistický prezident ubezpečil, že s Američanmi, ktorých už skôr identifikoval ako Lukea Alexandra Denmana (34) a Airana Berryho (41), sa bude zaobchádzať "dobre a s rešpektom".

Podľa ministra vnútra Néstora Reverola ozbrojenci plánovali vykonať "teroristické útoky", vrátane atentátov na venezuelských predstaviteľov.

Venezuelská vláda v pondelok oznámila, že pokus o inváziu odrazila a bezpečnostné zložky zabili ôsmich útočníkov. Podľa Madura už bolo v tejto súvislosti zatknutých 13 ľudí vrátane dvoch občanov USA. Tí podľa Madura spolupracovali s americkým veteránom Jordanom Goudreauom, ktorý šéfuje súkromnej bezpečnostnej službe Silvercorp USA. Goudreau, ktorý je bývalým príslušníkom amerických špeciálnych síl (zelených baretov) sa k nedeľňajšiemu pokusu o inváziu do Venezuely sám prihlásil.

Americký prezident Donald Trump v utorok odmietol Madurove obvinenia, že Washington v jeho krajine "vyvoláva a podnecuje násilné aktivity". Trump tvrdí, že tieto obvinenia "nemajú s americkou vládou nič spoločné".

Rusko, ktoré je spojencom Madura, prostredníctvom svojho ministerstva zahraničných vecí v stredu uviedol, že popieranie účasti na údajnom vylodení žoldnierov vo Venezuele Washingtonom je "nepresvedčivé".