Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Blízkeho spojenca venezuelského prezidenta vydali na stíhanie do USA

Na archívnej snímke venezuelský prezident Nicolás Maduro. Foto: TASR/AP

Kapverdy rozhodli o Saabovom vydaní napriek protestom zo strany Venezuely.

Miami/Praia 17. októbra (TASR) - Blízky spojenec venezuelského prezidenta Nicolása Madura bol v sobotu vydaný z afrického štátu Kapverdy na trestné stíhanie do Spojených štátov. Venezuelsko-kolumbijský podnikateľ Alex Saab je podozrivý z prania špinavých peňazí.

"(Alex Saab) je v lietadle a smeruje do USA," uviedol pre agentúru AFP zdroj z podnikateľovho právneho tímu.

Podľa nemenovaného vysokopostaveného amerického predstaviteľa ho naložili do lietadla, ktoré si prenajalo ministerstvo spravodlivosti USA.

Saab, ktorý má kolumbijské aj venezuelské občianstvo, bol v roku 2019 obvinený v USA z prania špinavých peňazí.

Zadržali ho vlani v júni v ostrovnom štáte Kapverdy pri západnom pobreží Afriky, počas medzipristátia lietadla, ktorým cestoval do Iránu. Caracas neskôr uviedol, že tam išiel ako vyslanec Venezuely na diplomatickú humanitárnu misiu.

Alex Saab spolu s obchodným partnerom Álvarom Pulidom čelí v Spojených štátoch obvineniam, že zneužíval potravinovú pomoc pre Venezuelčanov postihnutých hlbokou ekonomickou krízou. Podľa amerických vyšetrovateľov previedol z Venezuely na účty v USA a ďalších krajinách približne 350 miliónov dolárov. V prípade usvedčenia mu hrozí až 20 rokov väzenia.

Kapverdy rozhodli o Saabovom vydaní napriek protestom zo strany Venezuely. Režim venezuelského prezidenta Nicolása Madura tohto podnikateľa, ktorý je držiteľom venezuelského diplomatického pasu, označuje za svojho vyslanca a dožaduje sa, aby mu bola priznaná diplomatická imunita pred trestným stíhaním.

Saabovo vydanie, ktoré Caracas označil za "únos", podľa agentúry AP zrejme ešte viac vystupňuje napätie medzi Spojenými štátmi a Venezuelou.