Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarská armáda prevzala 12 nových tankov Leopard

Na archívnej snímke tank typu Leopard. Foto: TASR/AP

Prvé tanky dodajú Maďarsku ešte v priebehu tohto leta. Vodiči bojových vozidiel začnú v septembri výcvik v Rakúsku.

Budapešť/Mníchov 6. júla (TASR) - Maďarské ozbrojené sily začali v rámci programu modernizácie armády s názvom Zrínyi 2026 s obnovou bojových vozidiel, ku ktorým budú potrební aj mladí vojaci.

Pri preberaní 12 kusov výcvikových tankov Leopard 2 A4HU to v pondelok v nemeckom Mníchove pre internetové vydanie denníka Magyar Nemzet uviedol veliteľ 25. brigády pechoty Györgya Klapku v Tate Gábor Lőrincz.

Týmito bojovými vozidlami podľa jeho slov pokročí maďarská armáda 20 rokov dopredu a príchodom ešte novších tankov druhu A7 v roku 2023 to bude až 30-ročný pokrok.

"Leopardom 2 A7+HU dosiahneme absolútnu svetovú špičkou," podčiarkol Lőrincz vo výrobnom závode Krauss-Maffei Wegmann.

Prvé tanky dodajú Maďarsku ešte v priebehu tohto leta. Vodiči bojových vozidiel začnú v septembri výcvik v Rakúsku. Veliteľ poznamenal, že ozbrojené sily hľadajú mladých ľudí, ktorých zaujíma obrana vlasti a ťažká vojenská technika.

Minister obrany Tibor Benkő v súvislosti s modernizáciou pozemných vojsk vlani v septembri povedal, že armáda kúpi 44 nových nemeckých tankov Leopard a 12 kusov použitých výcvikových tankov rovnakého typu, ale aj 24 kusov samohybných delostreleckých zbraní.

"Nechystáme sa na vojnu, ale na ochranu a zachovanie mieru," zdôraznil vtedy Benkő.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)