Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Európski ľudovci 28. septembra nerozhodnú o členstve Fideszu

Maďarský premiér a predseda strany Fidesz Viktor Orbán, archívne foto. Foto: TASR/AP

Členstvo Fideszu pozastavila Európska ľudová strana 20. marca 2019 v reakcii na bilbordovú kampaň maďarskej vlády namierenú proti vtedajšiemu predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi

Budapešť 9. septembra (TASR) – Predseda Európskej ľudovej strany (EPP) Donald Tusk v stredu na schôdzke parlamentnej frakcie európskych ľudovcov potvrdil, že 28. septembra na politickom zhromaždení EPP sa nebude hlasovať o členstve maďarskej vládnej strany Fidesz. Uviedol to v stredu maďarský denník Magyar Nemzet.

Tusk podľa denníka rozhodnutie predsedníctva EPP, ktoré padlo ešte v pondelok, zdôvodnil tým, že schôdzka politického zhromaždenia bude prebiehať formou videokonferencie, preto nebude možné zabezpečiť tajné hlasovanie v uvedenej záležitosti.

Členstvo Fideszu pozastavila EPP 20. marca 2019 v reakcii na bilbordovú kampaň maďarskej vlády namierenú proti vtedajšiemu predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi ako údajným podporovateľom nezákonnej migrácie.

Viaceré členské strany EPP vtedy požadovali vylúčenie Fideszu z tejto najväčšej európskej politickej rodiny, k čomu napokon nedošlo aj vzhľadom na blížiace sa eurovoľby, ktoré sa konali vlani v máji.